lauantai 12. heinäkuuta 2014

Viikin Viitonen & Heltri Cupin Rykäsy


Tällä viikolla pääsin kisaamaan kahteen otteeseen, ensin torstaina Viikin viitoselle ja sitten lauantaina Heltri Cupin Rykäsyyn. Tällä viikolla aloitin lomat ja olen myös päässyt nauttimaan hyvistä keleistä ja se omalla kohdallani tarkoittaa monesti sitä, että urheilumäärät lähtevät vähän lapasesta :D Näin kävi tälläkin viikolla ja jo kahden ensimmäisen päivän jälkeen treenitunteja oli kertynyt yli 10, hups :D Maanantaina kävin ensin aamupäivällä pitkällä pyörälenkillä ja sitten illemmalla kävin vielä pelaamassa 1,5 tuntia futista, jonne hoidin liikkumiset pyöräillen. Tiistaina kävin aamupäivällä avovesiuimassa Kuusijärvellä ja hyötypyöräilin sinne ja takaisin melkein 40 kilometrin edestä. Illemmalla kävin juoksemassa vajaan 15 kilometrin lenkin, josta 10 kilometriä oli marantonvauhtia. Keskiviikkona puolestaan kävin aamulla stadikalla uimassa ja illalla poljin ensin Espooseen ja siellä juoksin sitten reilut 12 kilsaa. Eli kaiken kaikkiaan treeniä oli kertynyt kolmelle ensimmäiselle päivälle hyvä määrä ja tämä myös tarkoitti sitä, että ennätysajoista oli turha haaveilla tuolla viitosen kisassa.

Pikanauhat on viritetty kisakenkiin, ei tarvi huolehtia kesken kisan avautuvista kengännauhoista
Torstaina kävin aamupäivällä tekemässä kevyen uinnin stadikalla, tarkoitus oli vähän verrytellä kroppaa illan kisaa varten. Torstaina oli onneksi viileämpi keli kuin alkuviikosta, joten juoksusta ei tulisi ainakaan tukalan kuuma. Kisapaikalle päästyäni tein lyhyet alkuverrat ja jalat tuntuivat jo silloin vähän tahmeilta, mutta ajattelin kuitenkin lähteä juoksemaan 4:05-4:10 min/km vauhtia kisassa. Tällä kertaa Viikin viitoselle oli tullut paikalle useita kovempia juoksijoita ja muutenkin paikalla oli runsaasti juoksijoita ja tuttuja naamoja. Kisan startattua koitin keskittyä maltilliseen aloitukseen ja ensimmäinen kilometri meni aikaan 4.12 eli vähän hitaampaa kuin olin tavoitellut, joten koitin seuraavan kilometrin aikana kiristää vauhtia ja pääsin 4.07 aikaan. Kolmannelle kilometrillä hyydytin jalat ylämäkeen ja jalat tuntuivat menevän hapoille ja kilometrivauhti laski. Tässä vaiheessa kun huomasin, etten millään pysy tavoitevauhdissa, teki mieli vähän luovuttaa ja vaihtaa mukavammalle juoksuvauhdille. Sain kuitenkin ajatukset jotenkin koottua ja tein itselleni uuden tavoitteen, vauhdin sijasta koitin pitää sykkeet edes yli 180:n ja siinä aika lailla onnistuinkin. Juoksin tuon Viikin viitosen reitin nyt neljättä kertaa ja tuntui, että jalat olivat nyt enemmän hapoilla kuin noilla aiemmilla kerroilla. Maalissa kellotin ajaksi 21.07 eli reilut 20 sekuntia hitaampi kuin 5 kilometrin enkkani. Koska kisaa edeltävinä päivinä olin treenannut paljon, niin ei tuo ennätyksenparannus ollut kyllä missään mielessä realistista vaikka salaa vähän haaveilin siitä :) Kovatehoinen treeni tuli kuitenkin tuolla Viikin viitosessa juostua. Sen verran kovatasoisia juoksijoita oli mukana, että pääsin tällä kertaa vasta sijalle 13.

Tunnelmaa Viikin Viitosen maalissa
Perjantaina pidin sitten kevyemmän päivän, aamupäivällä kävin pitkästä aikaa vähän pallottelemassa tennistä ulkokentillä Arabianrannassa. Hauskaa puuhaa oli ja vieläpä osuinkin palloon, vaikka edellisestä kerrasta oli paljon aikaa. Iltapäivällä kävin tekemässä todella kevyen uinnin stadikalla ja illalla tuli tehtyä pitkä kävelylenkki.

Viikin Viitosen mitalin voittajat
Tänään lauantaina oli vuorossa tämän vuoden ensimmäinen triathlon-starttini Heltri Cupin Rykäsyssä. Liityin keväällä Suomeen palattuani Helsinki Triathlonin jäseneksi, yksi syy liittymiselle oli, että pääsisin osallistumaan erilaisin harjoituskisoihin. Tämä Rykäsy on yksi näistä harjoituskisoista ja se pitää sisällään 700 metriä uintia, 20 kilometriä pyöräilyä ja 5,4 kilometriä juoksua. Lauantaiaamuna kisan startti oli klo 9 Kuusijärvellä. Lähdin suurinpiirtein seitsemältä aamulla sitten polkemaan kotoa tuonne Kuusijärvelle, jotta olisin siellä hyvissä ajoin. Olin etukäteen miettinyt ottavani tuon harkkakisan kohtalaisen rennosti sillä, takana oli jo tuo Viikin Viitonen ja kova määrä treeniä. Kuusijärvelle päästyäni siellä näytti olevan jo paljon muitakin seuralaisia. Aloin omaa vaihtoaluettani laittamaan valmiiksi ja vähän tarkkailin muuta paikalle saapuvaa porukkaa. Siinä kun katseli niitä paikalle saapuvia nopean näköisiä triathlon-pyöriä, aloin vähän miettimään, että olenkohan nyt ihan oikeassa paikassa oman perusmaantiepyöräni kanssa :D Tässä vaiheessa alkoi jopa vähän jännittää ja aloin vähän jo miettimään, että varmaan tulen maaliin viimeisten joukossa. Paikalla oli kuitenkin aika rento tunnelma ja tuli vähän juteltua vaihtopaikan lähellä olevien kanssa.

Omat jalat tuli juostua hapoille Viikin Viitosella
Ennen starttia kävin tekemässä lyhyen verryttelyuinnin. Yleensä avovesiuinnissa tarvitsen tovin, että saan kunnolla rytmistä kiinni, kun taas altaassa voin alkaa samantien uimaan normaalia rytmiäni. Lämmin vesi helpotti tällä kertaa ja melkein jo heti ekasta vedosta pystyin alkaa uimaan normaalia rytmiäni. Startin lähestyessä asettauduin aika taakse ja reunaan, sillä tiedän etten ole se porukan nopein uimari. Uinti lähti kivasti liikkeelle, joka nainen koitti uida kyljessäni kiinni, mutta se ei juurikaan häirinnyt uintiani. Jonkin verran tunsin käsivetoja jaloissani ja yhdessä kohdassa jonkun jalat tulivat vastaan, mutta aika hyvin pystyin uimaan omaa tahtiani. Uintivauhtini oli koko ajan sellaista rentoa vauhtia ja koitin vähän varoa hengästymistä, ettei tulisi mitään hengenahdistuskohtauksia siellä vedessä. Vedestä poistuin porukan häntäjoukoissa, mutten ollut läheskään viimeinen vedestä noussut!
Tennismailan sai tällä viikolla kaivaa esiin
Ensimmäinen vaihto sujui ihan ok, märkäpuvun sain aika nopeasti pois päältä ja sitten kypärä ja lasit päähän sekä sukat ja kengät jalkoihin ja pyörän kanssa juoksua pois vaihtoalueelta. Pyörällä vaihdoin heti etuvaihteen isolle ja aloin polkemaan sellaista vauhtia, että olin hengästynyt. Pyöräilyn aikana en mittarin nopeus- tai wattilukemia katsonut ollenkaan vaan koitin keskittyä siihen, että polkisin sellaista vauhtia joka tuntuisi jaloissa ja saisi olon hengästyneeksi. Pyöräosuus ajettiin kahtena 10 kilometrin lenkkinä. Pari ohitusta pääsin alkuvaiheessa tekemään, mutta sen jälkeen sain tyytyä ohitettavan rooliin. Tiedän, että pyörä ei ole omalla kohdallani se vahvin osa-alue, joten päästin porukan menemään menojaan ja keskityin omaan suoritukseen. Tässä vaiheessa olin jo unohtanut sen alkuperäisen tavoitteeni eli ottaa harkkakisa rennosti. Ylämäet koitin ajaa kaikki putkelta, vähän aikaa sitten vielä tuo putkelta ajo tuntui haastavalta, mutta nykyisin se on oikeastaan aika rennohkoa. Pyöräosuus meni aika mukavasti, pari vesihörppyä otin ajon aikana. Jälkeenpäin kun katsoin noita pyöräilyvaiheen statistiikkoja, niin olin noin 30 km/h keskivauhdilla polkenut tuon 20 kilometriä ja tähän olen itse varsin tyytyväinen :) Keskisyke oli puolestaan 162, mikä on aika korkea pyöräilysykkeeksi omalla kohdallani.

Vaihtoalueeni Rykäsyn jälkeen
Toinenkin vaihto sujui aika näppärästi ja vaihdoin samalla muutaman sanan vaihtoa suorittavan kisatoverin kanssa. Pyöräilykengät pois jaloista ja pikanauhalliset juoksukengät jalkaan ja ei muuta kuin juoksemaan. Toki kypärän ja pyörän jätin vaihtoalueelle. Juoksu tuntui yllättävän hyvältä, vaikka tuntui, että olin hapottanut jalat pyöräilyssä. Ensimmäinen kilometri meni aikaan 4.06, joka on nopeampi kuin yksikään kilometri torstaina Viikin viitosella. Nopealle kilometrille löytyi tosin selitykseksi, että osa siitä oli alamäkeä :) Selkeästi tuli huomattua, että juoksu on itselläni paljon vahvempi kuin nuo kaksi muuta lajia, sillä sen verran selkiä tuli juoksun aikana vastaan. Yksikin mies huikkasi, että mitä olin oikein tehnyt pyörän päällä, kun energiaa näyttää juoksuun riittävän hyvin. Juoksun aikana oli tosi hyvä meininki, vastaantulijoita kannustettiin puolin ja toisin, itse huikkailin välillä tsemppiä ohittamilleni juoksijoille. Juoksin koko ajan korkeilla sykkeillä ja hengitys oli aika huohottavaa, missään nimessä kulku ei ollut helppoa, mutta silti juoksu tuntui vahvalta. Osaltaan tähän tuntemukseen vaikutti se, että pystyin ohittamaan niin monta muuta juoksijaa eikä kukaan juossut ohitseni. 1,5 kilometriä ennen maalia näin edelläni vielä kolme juoksijaa, yhden miehen ja kaksi naista, ja päätin että näistä kaikista pitää mennä ohi. Yksi kerrallaan pääsinkin heistä ohi, viimeinen ohitettava yritti pysyä vauhdissani mukana ja kuulin takanani askeleet koko ajan. Sinänsä hyvä, että hän juoksi takanani, niin en voinut sitten turhaan hidastella vauhtia. Juoksun keskivauhti oli 4.22 min/km ja sen ajaksi oli tuli 23.18. Tarkkaa kokonaisaikaa tai sijoitusta itselläni ei ole vielä tiedossa sillä vähän sekoilin mittarini kanssa noissa vaihdoissa.

Kaiken kaikkiaan tosta Rykäsystä jäi hyvä fiilis, se oli onnistunut tapahtuma, siellä oli hyvä meininki ja omalla kohdallani asiat menivät aika nappiin. Näistä lähtökohdista on hyvä lähteä valmistautumaan viikon päästä kisattavaan Joroisten puolimatkan triathloniin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti