lauantai 9. marraskuuta 2013

Juoksua otsalampun kanssa


Kävin tällä viikolla juoksemassa otsalampun kanssa ensimmäistä kertaa ja olin positiivisesti yllättynyt sen toimivuudesta! Tilasin muutama viikko sitten netistä itselleni otsalampun lähinnä pyöräilyä varten, mutta en ole tosin vielä keksinyt miten sen kypärään virittäisin fiksusti. Päätin hankkia kunnon lampun, kun täällä on niin huonosti valaistu katuja, joten ihan mikään muutaman dollarin tuote ei tehoiltaan riitä. Aikani eri arvosteluita selattuani, päädyin tilaamaan Princeton Tec Apex 200 Lumen -otsalampun ja maksoin siitä reilut 60 dollaria, se oli alennettuna muutamalla kympillä. Normaali hinta näytti olevan noin 90 dollaria. Kunnon lamppu pitäisi olla kyseessä ja valaistustehoa on 200 lumenin verran. Lampussa on 4 ultrabright lediä (sivuledit) ja yksi maxbright led (päälamppu). Valaistuksen suhteen on mahdollista valita viiden eri vaihtoehdon väliltä:

  1. Päälamppu täydellä teholla
  2. Päälamppu himmeämpänä
  3. Sivuledit päällä täydellä teholla
  4. Sivuledit himmeämpänä
  5. Sivuledit välkkyvinä

Otsalamppussa on voi siis valita joko tuon päälampun tai sivuledit, samaan aikaan ne eivät ole päällä. Koska tehoja tällä lampulla on, niin se tulee lampun painon kustannuksella. Pattereita lamppu syö neljän tavallisen patterin verran ja tämä patteriosuus tulee takaraivolle. Lampun kiinnitys päähän on kuitenkin tukeva ja normaalin pään ympäri kulkevan nauhan lisäksi, voi ottaa käyttöön pään yli kulkevan tukinauhan. Veden kestävä tämän pitäisi olla yhteen metriin saakka eli käytännössä tarkoittaa, että lamppu on sateenkestävä. Ohjeiden mukaan pattereiden pitäisi riittää 72 tunnista (päälamppu täydellä teholla) 150 tuntiin (sivuledit himmeänä). 
Otsalamppu (kuva täältä)
Lähdin heti töistä kotiin tultua lenkille, kello oli vähän yli kuuden ja ulkona oli jo täysin pimeää. Päälle laitoin vaalean juoksupaidan ja päähän tuon otsalampun. Lenkin aluksi kun juoksin valaistuja katuja pitkin laitoin valon pienimmälle teholle eli sivuledit himmeänä. Käännyttyäni sivukadulle, joka oli vähän huonommin valaistu ja alkoi olla vaikea nähdä, että minne jalkansa laittaa, laitoin sivuledit täydellä teholla päälle ja tämä riitti hyvin. Seuravaaksi oli aika siirtyä tositestin pariin ja lähteä juoksemaan täysin valaisematonta pyöräreittiä. Sivuledien valaistus oli ihan riittävä ja eteenpäin näki jonkin verran, mutta kun siirryin käyttämään päälamppua täydellä teholla, niin johan alkoi näkemään! Valmistajan mukaan päälamppu valaisee 120 metrin verran, todellisesta valaistusetäisyydestä en tiedä, mutta tämä lamppu kyllä valaisi todella hyvin eteenpäin. Päästyäni taas valaistun reitin äärelle, otin himmeämmän valaistuksen käyttöön ja kun matka jatkui valaisemattomalle reitille, niin oli helppoa vaihtaa valaistustehoa. Vastaan tuli jonkin verran pyöräilijöitä, muita juoksijoita ja kävelijöitä. Suurimmalla osalla oli valaistukset kunnossa, mutta vastaan tuli myös sellaisia keillä ei ollut mitään valoa mukana ja vielä tummat vaatteet päällä. Itse en samaa uskaltaisi tehdä. Otsalamppuni valo piti kyllä huolen, että olin itse muille ulkoilijoille näkyvä. Valokeila näkyy hyvin myös takaa tuleville pyöräilijöille. Vastaantulijoiden kohdalla koitin vähän kääntää päätä sivuun, etten ihan sokaisi heitä lampulla. Pari vastaantulevaa piti käsiä silmiensä suojana, niin tajusin, että lamppani taitaa hieman häikäistä vastaantulevia. Osa kävelijöistä ja juoksijoista liikkui taskulampun kanssa, joten en ole mikään ihan outolintu tuon otsalamppuni kanssa.

Varsin positiiviset fiilikset jäi tuosta pimeällä juoksentelusta, mutta uusia reittejä en kuitenkaan lähde pimeällä kokeilemaan ja juoksen mieluiten sellaisilla reiteillä, jotka ovat asutuksen vieressä. Täälläpäin pitäisi olla ihan turvallista juoksta mihin vuorokauden aikaan tahansa, mutta en ajatellut liikaa koetella onneani. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti