keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Valmistautumista maratonille


Päivät alkavat käydä vähiin ja maratonin startti alkaa lähestyä. Fiilikset oman kunnon suhteen vaihtelevat aika paljon, välillä tuntuu että olen elämäni kunnossa ja valmis lähtemään hakemaan uutta maraton enkkaa. Välillä taas tuntuu, että tarvitsisin vielä paljon lisää treeniä, jotta jaksaisin pitää tavoitevauhtiani (eli 4:45 min/km) yllä koko maratonin ajan. Olen huomannut, että aina juuri ennen kisaa, tuntuu siltä ettei tänään ole juuri se ennätystentekopäivä tai että tuntuu muuten vaan vähän tahmealta. Yhtään kisaa en ole nyt ainakaan nyt tänä vuonna aloittanut sellaisella fiiliksellä, että tänään kulkee ja nyt tehdään ennätyksia. Kai tuo epävarmuus omasta kuntotasosta liittyy jotenkin kisajännitykseen ja treenien keventelyyn yms. Tahmeista fiiliksistä huolimatta olen ennätyksiä parantanut tänä vuonna kaikilla kisaamillani matkoilla ja monien kisojen jälkeen olen ollut positiivisesti yllättynyt kuinka hyvin juoksu kulki! :)

Maratonin lähestyessä olen keventänyt treenimäärää, mutta tehot on pidetty toki yllä ja siitä puolesta on hyvin pitänyt huolen nuo kaksi viiden kilometrin kisaa.  Olen myös pyrkinyt tekemään maratonvauhtisia lenkkejä ja koittanut ajoittaa niitä erityisesti iltapäivään/iltaan, koska siihen aikaan juostaan myös tuo Vegasin maraton. Päivät ovat myös täälläpäin lyhentyneet, joten iltaisin ei oikein voi mennä ulos tekemään juoksulenkkejä. Nyt kun kellot siirrettiin täällä talviaikaan, niin pimeää alkaa tulla jo viiden jälkeen. Täytyy siis vähitellen alkaa tehdä juoksumaton kanssa taas tuttavuuttta. Hotellin juoksumatot antavat vain maililukemia, joten pitää etukäteen muuntaa kilometrivauhtini mailivauhdeiksi.
Vielä viime perjantaina oli näin valoisaa töiden jälkeisellä lenkillä
Hankin tässä vähän aikaa sitten kunnollisen otsalampun lähinnä työpyöräilyä varten (en tosin vielä tiedä miten viritän sen kypärään kiinni…), mutta tarkoitus olisi käydä sitä testaamassa joku ilta lyhyellä kävely- tai juoksulenkillä ja katsoa kuinka hyvin se valaisee oikeasti pimeällä tiellä. Jotenkin tuntuu niin käsittämättömältä, että täällä Piilaaksossa voi olla niin paljon teitä ja reittejä, joita ei ole valaistu. Olen selkeästi Suomessa tottunut liian hyvään ja en ole siellä koskaan kokenut ongelmaksi lähteä pimeällä lenkille.

Maratonille pukeutumista olen alkanut myös tässä miettimään. Tähän aikaan vuodesta päivisin lämpötilat Vegasissa ovat parinkymmenen asteen molemmin puolin ja öisin lämpö näyttää laskevan kymmeneen asteeseen. Kisan startti on puoli viideltä, tai silloin ensimmäinen ryhmä starttaa. Omaa lähtöryhmää en vielä tiedä, mutta uskoisin sen olevan viimeistään kakkosryhmä. Auringon lasku osuu juuri kisan starttiin eli alkua lukuunottamatta kisa juostaan pimeään aikaan. Täten yksi kisojen vakiovaruste eli aurinkolasit eivät lähde mukaan maratonille. En ole vielä päättänyt, että juoksenko teknisessä t-paidassa vai pitkähihaisessa juoksupaidassa, jossa on myös vetoketjullinen kaulus. Jalkaan laitan joka tapauksessa shortsit. Kengiksi lähtee näillä näkyvin Asicsen Tri Noosa 7:t, näillä olenkin kaikki tämän vuoden kisat vetänyt. Syyskuun triathlon-kisan jäljiltä kengissä on vielä pikanauhat ja ne aion jättää kenkiin maratonin ajaksi, ei ainakaan tarvitse huolehtia kesken juoksun avautuvista kengännauhoista. Noilla kengillä olen juossut n. 800 kilometriä ja se alkaa jo näkyä kenginpohjissa, alkaa olla aika sileää pohjan kuviointi päkiän kohdalla. Vuosien saatossa juoksuaskellukseni on selkeästi muuttunut, kun joitakin vuosia sitten pohjan kuluminen näkyi ensimmäisenä kantapäiden ulkoreunoilla.
Lenkkimaisemia perjantain lenkiltä
Maratonille aion taas ottaa matkaan 0,5-0,6 litran pullon omaa laimeaa urheilujuomaa. Näin vältän pysähtymiset ensimmäisillä juomapisteillä ja tuon pullonhan voi aina heittää menemään, jos ei enää huvita sitä kädessä kantaa. Friscon maratonille kannoin pulloa aina 35 kilometriin saakka eli sinne asti selvisin tuolla omalla juomallani. Mitään geelejä en aio ottaa matkaan mukaan, sillä vatsani ei niistä oikein tykkää ja olen kokenut pärjäävääni hyvin pelkällä urheilujuomalla. Koitan kovasti harjoitella geelien syömistä pitkillä pyörälenkeillä ja niissä ne tuntuvatkin toimivan ihan ok. Kun tuo ravintopuoli suorituksen aikana tuntuu olevan vähän ongelmallinen, niin olen tyytyväinen että kulutukseni on ihan eri luokkaa kuin isokokoisten miesten :)

Vaikka maratonreitin varrella on useita bändejä yms., niin otan omat musiikit mukaan. Kaikissa juoksukisoissa, joissa vaan on sallittua kuunnella musiikkia, kuuntelen omia musia. Kuuntelen tosin sellaisella volyymilla, että kuulen myös ympäröivän maailman menon. 
Toimiston muutettua uuteen paikkaan olen päässyt tutustumaan sen läheisiin lenkkireitteihin. Harmi vaan, että nämä reitit eivät ole valaistuja..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti