maanantai 30. syyskuuta 2013

Trailblazer Race 10 K-kisaraportti

Tänään oli edessä vuoden ensimmäinen 10 kilometrin kisa, Trailblazer race. Kisamatkoina oli 10 km tai 5 km. Lisäksi oli vielä 5 kilometrin kävely sekä lapsille omia kisoja. Itse päädyin juoksemaan tuon kympin kisan. Kovin kovia tavoitteita en itselleni asettanut, kun on tuntunut että ihan toivottua vauhtia ei ole irronnut viime aikoina intervallitreeneissä ja kovemmissa juoksuissa. Kovien vauhtien puuttuminen johtuu ihan puhtaasti siitä, etten ole kovia juoksua ihan kauhean paljon tehnyt. Määrällisesti treeniä on tullut enemmän kuin minään aiempana vuonna, mutta tehoja en ole kauhean paljon tehnyt. Olen tiedostanut tämän puutteen, mutta jotenkin olen mukavuudenhaluisena jättänyt itseni puskemisen epämukavuusalueella vähemmälle. Lisäksi suuret treenimäärät ovat tuoneet oman rasituksensa ja olen koittanut kuunnella kroppaa ja jättänyt välillä kovat treenit välistä, jos olo on ollut sellainen ettei ole ihan täysin palautunut.

Mutta takaisin kisan aika tavoitteisiin, kisaahan ei voi lähteä tekemään ellei ole jotain tavoitetta itselleen asettanut ;) Tavoitteena oli lähteä juoksemaan 4:30 min/km-vauhtia ja yrittää alittaa 45 minuuttia, joka tulisi olemaan haastavaa nykyisellä kunnollani. Viime vuonna juoksin rantakympin Espoossa aikaan 47:36 ja reitti oli 10,4 km pitkä eli tuosta voisi laskella että 10 kilometriä meni reippaasti alle 46 minuuttiin. Tällä viikolla kävin keskiviikkoaamuna juoksemassa aamulenkin, jossa yritin tehdä muutaman vähän vauhdikkaamman kilometrin. Kovin aika jäi 4:20 vauhtiin... Eli jos 4:30 vauhtia pystyisin pitämään 10 kilometrin verran, niin voisin olla itseen ihan tyytyväinen. Jos ei nyt hyvää aikaa tulisi, niin ainakin tulisi 10 kilometrin verran kovaa juoksua eli kisa kävisi hyvästä treenistä.

Katselin myös millaisia aikoja edellisvuonna oli juostu tuossa Trailblazer-kisassa ja niiden perusteella arvelin, että mulla voisi olla mahdollisuus oman ikäryhmäni voittoon, mutta koko kisan naisten top3:een ei olisi mitään asiaa. Naiset 30-39 ikäryhmä näytti juoksevan paljon kovempaa kuin naiset 20-29.

Aamulla herätys soi kello kuusi aamulla, aikainen herätys siis sunnuntai-aamuksi. Kisan startti oli puoli yhdeksältä, joten piti syödä aamiainen hyvissä ajoissa ennen lähtöä. Aamiaisena toimi tuttu ja turvallinen kaurapuuro ja raejuusto -kombo sekä kuppi kahvia. Ennen lähtöäni kävin vielä hakemassa hotellin aamiaiselta banaanin nautittavaksi kisan jälkeen. Kisan starttipaikka sijaitsi 7 kilometrin päässä, joten poljin sinne pyörällä. Olin hyvissä ajoin paikalla ja kävin hakemassa kisanumeron ja paidan.
Lähtö- ja maalialue (bongaa kuvaajan varjo)
Ennen starttia tein noin vartin lämmittelyn, juoksin alkuun kevyesti ja sitten vähän kiihdytyksiä. Sitten olikin aika asettautua starttiviivalle. Muita naisia ei kovin eteen tunkenut ja vähän ihmettelin sitä, mietin että olinko itse väärässä paikassa, mutta päädyin jäämään kohtalaisen eteen. Kisa starttasi ja en nähnyt ketää naista menevän edelleni. Ensimmäinen kilometri meni ihan liian kovaa, garmin piippasi 4:00 min/km -vauhtia, tässä vaiheessa pelkäsin että tämä kostautuu vielä. Vauhti laskikin seuraavien kilometrien ajan, toinen kilometri meni aikaan 4:12 ja kolmas 4:17, molemmat näistä ovat kovia aikoja itselleni. Neljäs kilometri oli jo selkeästi hitaampi, 4:30 ja aika lailla siellä tienoilla vauhti sitten pysyttelikin lopun matkaa.

Silicon Valley ambulanssikin oli saapunut paikalle
Koitin koko ajan tsempata itseäni pitämään yllä vauhtia ja pysymään siellä epämukavuusalueella, lisäksi pidin huolen että juoksen tarpeeks kovilla sykkeillä etten vahingossakaan tuuduttaudu mukavalta tuntuvaan vauhtiin. Joitakin miehiä meni puoleen väliin saakka ohi, mutta ketään naista ei mennyt ohi. Mielessän mietin, että jos joku nainen yrittää ohi, niin en anna ohitusta helpolla. Tavallaan olin iloinen, ettei kukaan kilpasisar ollut takana hiillostamassa, mutta toisaalta sijoituspaikoista taistelu olisi voinut tuoda vähän lisää vielä vauhtia jalkoihini.

Pystejä kisan nopeimmille
Juoksun aikana tiesin olevani top 3:ssa, mutta en ollut varma että oliko lähdössä joku nainen päässyt ohitseni. Tiesin kuitenkin, että olen vähintään toisena ellen jopa kisan johdossa. Noin seitsemän kilsan kohdalla reitti yhdistyi 5 km-kisaajien kanssa ja tähän ryhmään kuului sekä juoksijoita että kävelijöitä ja tästä alkoi reitin haastavin osuus. Piti väistellä vastaantulevia kisaajia ja samalla koittaa ohitella kävelijöitä ja lasten kanssa juoksevia kapealla reitillä. Reitin leveys oli pääsääntöisesti normaalin pyörätien verran ja lisäksi reittiä ei ollut suljettu kisaajia varten, vaan siellä oli paljon sunnuntaireippailijoita liikenteessä.

Pujottelusta huolimatta onnistuin pitämään vauhtia yllä. 9 kilsan jälkeen hapot alkoivat todella tuntua jaloissa, mutta koitin puskea itseäni kiristämään vauhtia kohti maalia. Maalisuoralla otin loppukirin ja kun näin maalinkellon ajan, niin yritin kiristää vielä lisää, sillä olisi sekunneista kiinni saisinko rikottua 44 minuutin ajan. Ei varmasti ollut kaunista katsottavaa tuo loppukirini, sen verran kova irvistys oli päällä :D Viimeinen kilometri meni aikaan 4:17 ja maalissa kello pysähtyi aikaan 43:53! Eli uusi ennätys tuli tehtyä ja tuli juostua minuutin verran kovempi aika kuin mitä lähdin tavoittelemaan. Tämän hetkisen kuntoni perusteella en olisi uskonut, että pääsisin noihin lukemiin. Tämä tarkoittanee, että kovia treenejä lisäämällä voisi olla mahdollista leikata tuosta ajasta ainakin pari minuuttia lisää.

5 kilometrin ennätykseni parani myös tässä kisassa, juoksin ensimmäisen puoliskon aikaan 21:29, joka on reilut 40 sekuntia edellistä ennätystäni parempi. Varmasti jos juoksisin pelkän vitosen, saisin tuosta ajasta vielä jonkin verran pois.
Kotiin tuomisia kisasta
Maalissa varmistui myös, että olin voittanut kisan! Kukaan nainen ei ollut siis lähdössä luikahtanut ohitseni. Palkinnoksi sain tuolta kaksi pokaalia, toinen koko kisan voitosta ja toinen oman ikäryhmäni voitosta. Lisäksi koko kisan voitosta sain vielä Microsoftin Surface -tabletin ja siihen soveltuvan näppäimistön. En vieläkään voi käsittää, että miten 43:53 aika voi riittää tämän tasoisiin palkintoihin ja kisan voittoon. Hyvän palkinnon selittää se, että Microsoft sponssasi kisaa ja lähtö/maalialue sijaitsi Microsoftin toimistoalueella.
Pystit, isompi koko kisan voitosta ja pienempi ikäsarjan voitosta

Kisojen taso ei jotenkin tunnu olevan kauhean kova täällä, kun omat tulokseni ovat riittäneet kärkisijoille. Suomessa olen kaksi kertaa päässyt palkintosijoille ja kummallakin kerralla kisaamassa oli alle 10 naista, eli nuo sijoitukseni selittyy osallistujien vähyydellä. Tässä Trailblazer-kisassa juoksemassa oli yhteensä 101 naista eli osallistujia oli ihan kohtalaisesti. Miesten puolella voittoaika oli 32.35 eli siellä puolella juostiin kovaa, mutta se että naisten puolella oma aikani riitti voittoon hämmästyttää aika paljon.

Microsoft Surface ja siihen sopiva näppäimistö paketissa
Joka tapauksessa olen siis todella tyytyväinen ajastani, voitostani ja palkinnosta! Kerrankin kisa missä ei jäänyt tappiolle :) Lisäksi olin vähän pohtinut iPadin hankkimista täällä, joten nyt voi sitten törsätä sitten ne rahat urheiluvälineisiin.