perjantai 20. joulukuuta 2013

Viimeiset kuulumiset ennen joulua ja keinoja aikaeroväsymystä vastaan


Tämän viikon jälkeen on tiedossa parin viikon loma, ja ensimmäisen viikon vietän Suomessa ja jälkimmäisen täällä Kaliforniassa vähän reissaillen. Suomesta lähtiessä saan matkaseuraa tänne pariksi viikoksi ja tarkoitus olisi käydä katselemassa paikkoja lähiseuduilla. Uusivuosi tulee vietettyä San Franciscossa ja sitä varten olen jo varannut hotellinkin kaupungin ytimestä.

Huomenna perjantaina iltapäivällä lähden kohti Suomea joulunviettoon ja perillä Helsingissä pitäisi olla lauantaina alku-illasta. Pitkä lentomatka on siis edessä ja aikaero Suomeen on kevyt 10 tuntia, joten aikamoinen rasitus tuo reissaaminen tulee olemaan. Kun näitä pitkiä lentoja on tullut aika lailla tehtyä viimeisen 1,5 vuoden aikana, niin olen ottanut käyttöön muutamia keinoja aikaeroväsymystä vastaan. Itse lentojen ajaksi olen ostanut sellaisen niskatyynyn ja silmälaput, näiden avulla on edes jonkinlainen mahdollisuus yrittää levätä lennon avulla. Vaikka yleensä olen todella huono nukkumaan lentokoneessa, jotenkin siinä penkissä ei saa nukkumista varten mukavaa asentoa. Niskatyyny estää kuitenkin hyvin pään retkahtamisen sivuille ja sen avulla saa vähän mukavemman asennon. Tarvittaessa käytän vielä korvatulppia, etenkin jos lähistöllä on huutava lapsi tai joku kova äänisesti kuorsaava henkilö.

Joulukuusi San Franciscossa
Täältä Suomeen päin lentäessä olen ollut yleensä perillä vasta illemmalla, joka taas vastaa Kalifornian ajassa aamua. Jotta olisi edes jonkinlaiset mahdollisuudet nukahtaa ensimmäisenä yönä Suomessa, niin olen pyrkinyt yleensä valvomaan koko matkan ajan. Lisäksi olen täältä Jenkeistä ostanut melatoniinia, jota käytän ensimmäisinä öinä Suomessa. Täällä saa käsikaupasta ostettua 10 kertaa vahvempaa melatoniinia kuin mitä Suomessa saa myydä ilman reseptiä. Tämänkään avulla en kuitenkaan ensimmäisinä öinä nuku hyvin läpi yön, melatoniinin ottamisen jälkeen saatan ehkä nukkua 3-4 tuntia kohtalaisen sikeästi ja sitten herään täysin pirteänä. Koitan kuitenkin nukkua vielä tämän jälkeen, mutta yleensä uni on aika heikkoa ja unen päästä saatan seuraavan kerran saada kiinni vasta siinä vaiheessa kun pitäisi taas herätä.

Yleensähän aikaeroon tottumiseen käytetään seuraavaa sääntöä: päivä per aikaerotunti. Kymmenen tunnin aikaeroon tottuminen vastaisi siis 10 päivää ja tällä kertaa tulen Suomessa olemaan vain noin viikon eli en edes yritä päästä täysin Suomen rytmiin. Ehkä voisin tavoitella, että heräisin viimeistään 10 aikaan aamulla (vastaa tosin keskiyötä Kalifornian ajassa…), niin ei menisi koko päivä nukkuessa. Itselläni tuo pitkäaikaero aiheuttaa väsymystä yleensä alkuillasta ja sitten myöhemmin illalla, kun pitäisi mennä nukkumaan, olen täysin pirteä. Melatoniin avulla pystyn kuitenkin jonkilaista horrostilaunta nukkumaan muutaman tunnin. Väsymyksen lisäksi nälkä iskee outoihin aikoihin, kun elimistö elää vielä vanhaa aikaa. Normaalisti en koskaan herää yöllä syömään, mutta toista se on tuon aikaeroon tottumisen suhteen. Parina ensimmäisenä yönä voi olla pakko käydä syömässä jotain keskellä yötä. Nämä edelle mainitut asiat pätevät siis silloin kun lennän täältä Jenkeistä Suomeen.
Joulukuusi ja Santa Run SV kilpailijoita San Josessa
Suomesta Jenkkeihin matkustaminen sujuu puolestaan paljon helpommin, ihmisen on helpompi tottua heräämään myöhemmin kuin siirtää rytmiä aikaisemmaksi. Jenkkeihin matkustaessa jet lag näkyy siinä, että herään poikkeuksellisen aikasin muutamana ensimmäisenä päivänä ja iltapäivisin iskee väsymys. Nämä ovat kuitenkin aika pientä verrattuna tuohon Suomeen päin reissaamiseen.

Pitkien lentojen ajaksi puen joko lentosukat tai kompressisukat sekä mukavat vaatteet. Joskus olen jopa vaihtanut koneessa verkkarit jalkaan. Kengät otan pitkillä lennoilla myös pois ja puen sukkien päälle paksummat sukat. Vettä koitan myös juoda paljon. Vuosi sitten ihmettelin pitkän lennon jälkeen pahoja suonenvetoja ja sitten tajusin, etten ollut juonut paljon yhtään lennon aikana.

Suomessa olisi tarkoitus käydä pariin kertaan juoksemassa ja salilla. Kovin suunnitelmallista treeniä en ole tekemässä, tarkoitus olisi treenata sen mukaan miltä tuntuu ja miten kohtalaisen täyteen buukattuun kalenteriini sopii. Parit treenit kavereiden kanssa on jo tullut sovittua. Suomessa ollessani en ainakaan ennen joulua kerkeä kuulumisia päivittelemään, joten hyvää joulua kaikille lukijoille jo tässä vaiheessa! :) Joulun kunniaksi tämän blogitekstin kuvina toimii kuvat San Franciscon, Miamin ja San Josen joulukuusista.
Joulukuusi ja palmut Miamissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti