lauantai 10. toukokuuta 2014

Helsinki City Run

Tässä tulee jälleen kerran kisaraporttia ja tällä kertaa on vuorossa Helsinki City Run eli tuttavallisemmin HCR ja matkana siis puolimaraton. Ilmottauduin kisaan jo ennen vuodenvaihdetta ja laitoin silloin tavoiteajaksi 1.30, kun lokakuussa olin juossut puolimaratonin aikaan 1.34, niin ajattelin että tästä olisi mahdollista vielä kiristää vähän HCR:llä. HCR:n reitti on kuitenkin jonkin verran mäkinen ja mutkainen ja lisäksi välillä juostaan keskuspuiston hiekkateitä pitkin, joka ei ole niin nopea alusta kuin asfaltti. Kisaa ennen otin tavoitteekseni juosta suurinpiirtein 1.35 aikaan.

Kisanumeroni oli 595 ja se oikeutti starttaamaan ensimmäisestä lähtöryhmästä. Kävin perjantaina hakemassa jo juoksunumeron chippeineen, jottei näistä tarvisi stressata sitten kisapäivänä. Loppuviikon treeneinä kävin torstaina juoksemassa lyhyehkön kisavauhtisen lenkin ja perjantai-aamuna kävin juoksemassa lyhyen 5 kilometrin kevyen juoksun muutamalla kiihdytyksellä. Torstain lenkki kulki hyvin ja pääsin puolimaratonin kisavauhti eli noin 4.30 min/km -vauhti tuntui aika hyvältä. Perjantain aamulenkki oli vähän takkusempi, mutta se varmaan johtui siitä ettei kroppa ollut kunnolla herännyt.
Asics-kenkä kisahallin edustalla
Kisapaikalla kamojen säilöön jättämisen jälkeen lähdin verryttelemään. Sää muuttui vähän aurinkoisemmaksi kun pääsin kisapaikalle ja päädyin lähtemään juoksemaan t-paidassa ja pitkissä trikoissa. Puolimaratonille en tee ihan kauhean pitkää verraa, pari kilometriä muutamalla lyhyellä vedolla toimi alkuverrana. Tavoitteena oli lämmitellä lihakset siihen kuntoon, että olisi helpompaa lähteä startin jälkeen juoksemaan kisavauhtia. Jo verran aikana tuntui siltä, että päivän tankkaus oli mennyt pieleen, vatsa tuntui ihan liian täydeltä. Olin vähän ennen yhtä syönyt banaanin ja puolenpäivän aikoihin puuroa raejuustolla, aamiainen oli tullut nautittua joskus kahdeksan aikoihin. Hölköttelin 2,5 kilometrin verran ja tein parit vedot ja toivoin, että ruoka vatsassa laskisi ennen starttia.

Kisa-alue kisaa edeltävänä päivänä
Verran jälkeen asettauduin hyvissä ajoin lähtökarsinaan ja siinä odotellessa auringonpaisteessa alkoi tuntua aika kuumalta ja vähän alkoi jo janokin tulla. Kisan startatessa sai ensimmäiset pari kilometria ohitella hitaampia juoksijoita ja aika ruuhkassa sai juosta, isojen tapahtumien haittapuolia... Vauhti tuntui hyvältä, mutta vatsa alkoi jo antamaan ensimmäisiä merkkejä ettei tästä tulisi helppo juoksu. Ensimmäiset kilometrit tuli vedettyä alle tavoitevauhdin. Ensimmäinen juomapiste tuli vastaan siinä neljän kilometrin jälkeen ja otin siitä yhden hörpyn vettä kun janotti, vaikka suunnitelmani oli pärjätä koko juoksu ilman huoltopisteiden tarjontaa. Vatsan lisäksi, toinen pohje alkoi vähän vedellä kramppiin ja vauhti alkoi hidastua. Koitin kuitenkin tsempata itseäni, etten tiputtaisi vauhtia ihan liikaa. Hetkittäin aina röyhtäilyn (tiedän, että kuulostaa tosi naiselliselta... :D) olo helpottui ja pystyi vähän kiristämään vauhtia. Yleensä vauhdin nosto kuitenkin aiheutti sen, että kylkiin alkoi pistämään. Välillä pisti molempiin kylkiin, jolloin hengitys muuttui aika pinnalliseksi, ja välillä vain toiseen..
Juoksun aikana aikana kirosin kisaa edeltävää tankkausta, ei koskaan pitäisi yrittää kokeilla mitään uutta ennen kisaa ja tiedän, että kovemmissa juoksuissa vatsani alkaa helposti yhteistyöhaluttomaksi, joten parhainta olisi startata kisaan mahdollisimman tyhjällä vatsalla. No tyhmyydestä sakotetaan ja tätä virhettä en tule toistamaan ainakaan vajaan kuukauden päästä juostavalla Helsinki Half Marathonilla.

Kisanumero ja paita
Koitin olla miettimättä noita vatsakipuja ja keskittyä vain eteenpäin menemiseen, mutta kovin helppoa se ei ollut. Heti jos nosti sykettä, niin kylkipistot pahenivat. Sinänsä voimia olisi ollut kovempaan vauhtiin, mutta vatsaongelmat estivät kovemman juoksun. Välillä tuli juostua ihan luokattoman hitaita kilometrejä, välillä sain puolestaan vauhdin lähelle tavoitevauhtiani. Vaivoista huolimatta kisa kuitenkin eteni kohtalaisen nopean tuntuisesti ja maaliin juoksin ajassa 1.38:50 eli yli neljä minuuttia hitaammin kuin lokakuussa juostu puolimaraton. Tämä aika riitti naisten yleisessä sarjassa sijalle 36 / 2764. Nyt ei auta muu kuin ottaa taas opiksi näistä mokista tankkauksen suhteen ja juosta sitten kuukauden päästä kovempaa Helsinki Half Marathonilla! :)

Maali oli Olympia-stadionilla ja tällä kertaa juostiin vastapäivään

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti