maanantai 5. toukokuuta 2014

Helsinki Central Park 10K & Viikin Viitonen


Pari kisaa on jälleen tullut juostua, reilu viikko sitten juoksin kympin Helsinki Central Park -juoksussa ja viime lauantaina oli viiden kilometrin kisan vuoro Viikin Viitosessa.

Tuo kympi kisa oli oikeastaan ensimmäinen kova juoksu Suomeen paluun jälkeen. Flunssa piinasi useamman viikon ajan ja myös tuolla kisaviikolla oli vielä tukkoinen olo. Ennen kisaa kävin yhtenä päivänä juoksemassa 2 x 2 km vedot ja kulku ei nyt ollut mitään ihan parasta luokkaa, mutta tulipa tehtyä. Juoksin nuo vedot Töölönlahdella ja toisen vedon aikana, joku vastaan tuleva pappa nosti peukkua mulle :)

Kisapäivänä pyöräilin kotoani lähtöpaikalle Paloheinään, matkaan meni noin puolisen tuntia. Perillä hoidin taas perinteiset järjestelyt eli juoksunumeron haku, juoksuvarusteiden viritys ja kamojen säilöön jättö. Päädyin lähtemään juoksemaan pitkähihaisessa juoksupaidassa ja pitkissä trikoissa. Sitten lähdin lämmittelemään ja vähän tukkoiselta tuntui kulku jo tuossa vaiheessa, reitti kulki pitkin hiekkatietä ja tuuli oli myös kohtalainen ja ilma aika pölyinen kuivasta hiekasta ja tuulesta johtuen. Alkuun juoksin kevyttä juoksua ja sitten tein muutamat lyhyet vedot.

Kisassa lähetettiin ensin matkaan viiden kilometrin kisaan osallistujat ja kympin juoksijat sitten lähetettiin joitakin minuutteja myöhemmin matkaan. Kun lähtölaukaus kävi, koitin kovasti keskittyä siihen etten lähtisi liian kovaa. Kuulostelin oloani ja tuntui siltä, että vauhti olisi hyvä, mutta ensimmäisen kilometrin väliaika kertyi ihan muuta. Eka kilometri meni tasan 4 minuuttiin ja ihan siinä kunnossa en ole että pystyisin tuota vauhtia vetämään koko matkan. Olin suunnitellut juoksevani 4:15 min/km vauhtia. Ensimmäisen kilometrin jälkeen käännyttiinkin pitkälle peltosuoralle, jossa juostiin vasten kovaa vastatuulta. Aloin jäämään edessä juoksevasta ryhmästä ja takana juokseva ryhmä oli niin kaukana, etten halunnut sitä jäädä odottelemaan, joten päädyin aika lailla yksin juoksemaan tuon vastatuuliosuuden. Kuten arvata saattaa, niin vauhti alkoi aika paljon hyytymään tuossa vaiheessa.

Pellolta käännyttiin sitten kohti metsää, jossa oli pari pientä mäkeä, jotka sitten hidastivat vauhtia entisestään. Sykettä en edes vilkuillut ensimmäisen 5 kilometrin kierroksen aikana, kovaa tuntui sydän lyövän, mutten halunnut tietää kuinka korkeilla sykkeillä mennään. Toisella kierroksella aloin sitä vähän vilkuilemaan ja se näytti jotain 180-185 lukemia, sykkeiden puolesta juoksin haluamallani tasolla, mutta vauhti oli paljon hitaampaa kuin mitä se normaalisti noilla sykkeillä on. Ennätysajalla jätin hyvästit jo ennen viiden kilometrin rajaa, pitkittynyt flunssa tuntui selkeästi juoksussa. Juoksun aikana mulla oli myös tosi kuuma, olisi pitänyt juostu lyhkäisissä. Mustat pitkät juoksuvaatteet olivat aika tuskaiset aurinkoisessa kelissä. Joitakin yksittäisiä miesjuoksijoita meni ohi ja yhdessä kohtaa meni myös joku nainenkin ohi, joiden vauhdeissa koitin vähän roikkua, mutta kovin pitkään en pysynyt mukana.

Sivusilmällä näin, että takana oli useampiakin nainen juoksemassa ja olin ihan varma, että sieltä painetaan ohi, mutta ilmeisesti pitkä vastatuuliosuus oli rankka myös heillekin. Maaliin pääsin ajassa 45:01, joka on yli minuutin ennätysaikaani hitaampi. Tällä pääsin neljännelle sijalle. Aikaan olin aika pettynyt, mutta toisaalta ei nyt voikaan odottaa mitään huippuaikaa pitkän flunssan ja vähäisten kovien lenkkien perään.

Helsinki Central Park 10 k -kisasta (kuva täältä)
Viime viikolla alkoi jo tuntumaan paremmalta urheilun suhteen ja juoksukin alkoi kulkea ihan mukavasti. Viikon aikana tuli käytyä useammalla lenkillä, tiistaina juoksin pitkän lenkin HCR:ää silmällä pitäen. Olin viimeksi juossut pitkän lenkin helmikuussa tai no, maaliskuussa tuli toki juostua Los Angelesin maraton eli senkin voi toisaalta laskea pitkäksi lenkiksi. Keskiviikkona kävin ennen vappurientoja juoksemassa 5 x 1000 metrin vedot, läheinen urheilukenttä oli kiinni, joten kävin Keskuspuistossa juoksemassa nuo vedot. Perjantaina kävin juoksemassa jonkinlaisen valmistelevan lenkin, jossa juoksin 10 x 30 s vedot ja lisäksi jotkut mäet juoksin vielä erikseen kovempaa. Ennen vitosen kisan starttia lämmittelin muutaman kilometrin verran ja tarkoitus oli lähteä juoksemaan 4:05-4:10 min/km vauhtia. Jälleen kerran ensimmäinen kilometri oli nopein, 4:02, mutta kuitenkin vielä ihan ok vauhti näin lyhyelle kisalle. Toinen kilometri meni aikaan 4:07 ja kolmas 4:10 eli vielä oltiin tavoitteiden mukaisessa vauhdissa.

Kolmannen kilometrin jälkeen käännyttiin kuitenkin pitkälle peltosuoralle, jossa jälleen kerran oli vastassa vastatuuli eikä heti lähellä ollut toista juoksijaa josta olisi voinut yrittää peesiä hakea. Jotenkin vastatuuli käy mulla aina henkisen kantin päälle ja vähän jotenkin alan siinä heti luovuttamaan vaikka pitäisi vaan painaa sitä vasten. Neljäs kilometri olikin sitten luokattoman hidas, 4:24. Viimeinen kilometri meni aikaan 4:11 eli mistään loppukiristä ei oikein voi puhua. Loppuaika oli sitten 20:58 eli 12 sekuntia omaa ennätystä hitaampi ja tällä pääsin naisissa kolmannelle sijalle. Voittaja on juossut Kalevan kisoissa ja tilastopajan perusteella kakkosena maaliin juossut oli myös enemmänkin juoksutossuja kulutellut.

Ei nyt mikään huippuaika, mutta ehkä nuo kovemmat juoksut lähtee tästä vielä kulkemaan kun pääsee taas tekemään noita kovempia treenejä. Ilman tuota vastatuulihyytymistä, olisi ehkä voinut olla mahdolllisuus parantaa aikaa, mutta toisaalta turha tuota on jossitella näin jälkikäteen. Tämän viikon lauantaina on sitten tiedossa puolimaraton HCR:llä ja siellä starttaan ensimmäisestä lähtöryhmästä. Aion lähteä juoksemaan noin 4:30 min/km vauhtia ja sillä pitäisi suurinpiirtein päästä alle 1.35 ajan. Viime lokakuussa juoksin puolimaratonin aikaan 1.34:41, mutta reitti oli todella tasainen ja nopea, kun taas HCR:llä on tiedossa mäkeä ja mutkia, joten uutta ennätystä ei ehkä tällä kertaa ole syntymässä. Kesäkuun Helsinki Half Marathonilla on puolestaan tarkoitus lähteä ajanparannusta hakemaan :)



Viikin Viitosessa tuli pari vuotta sitten saatua mitali kaulaan (mitalin voi voittaa vain kerran) (kuva täältä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti