keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Urheiluvuosi 2014


Näin vuoden vaihtuessa, on hyvä tehdä vähän katsausta menneeseen vuoteen. Vuoteen 2014 on mahtunut paljon kaikenlaista mm. muutto Jenkeistä takaisin Suomeen, paljon kisoja ja aikojakin sain parannettua monella eri matkalla, ainoastaan puolimaratonilla jäi voimaan vuonna 2013 juostu ennätys. Vastoinkäymisiäkin mahtui vuoteen ja yksi suurimpia näistä oli syksyn aikana ollut ylirasitus, virheistä kuitenkin oppii ja jatkossa toivottavasti osaan huomioida levon tarpeen paremmin.
Alkuvuosi meni vielä näissä maisemissa Kaliforniassa
Huonosta syksystä huolimatta sekä juoksu-, että pyöräilykilometrejä kertyi enemmän kuin koskaan aiemmin. Ensimmäistä kertaa koskaan juoksin vuoden aikana yli 2000 kilometriä ja pyöräkilometrejäkin kertyi yli 5500. Pyöräkilometreissä on mukana myös kaikki työmatka- ja muu hyötyliikuntapyöräily. Treenitunnit olivat suurinpiirtein samaa luokkaa kuin vuonna 2013. Syksyn ylirasituksen ja treenin vähentämisen takia, treenituntimäärä ei niin kasvanut, vaan jäi jopa vähän alle edeltävän vuoden. Kuitenkin treeniä kertyi keskimäärin viikkoa kohden yli 10 tuntia eli ihan reipas määrä. Tämän lisäksi tuli sitten erikseen venyttelyt ja muut kehonhuollot sekä kävelyt. Uintimäärä oli puolestaan paljon pienempi kuin parina edellisenä vuotena, tämä johtui siitä, että keväällä uinti ei oikein napannut ja syksyn uinnit jäivät vähiin juoksuun keskittymisen takia. Uintikilometrejä kertyi alle 100 kilometriä, joka on aika vähän.

Kalifornian rantaa
Kaikista kisoista olen erikseen kirjoitellut kisaraportteja ja näihin pääsee käsiksi tuon kisakalenterin kautta, mutta ajattelin tähän vielä listata vuoden 2014 urheilukohokohdat:
Vähän talvisempaa maisemaa Kaliforniassa
Laskettelureissu Lake Tahoelle: Lautailin elämäni ensimmäistä kertaa vuoristossa ja yllättävän hyvin pärjäsin vähäisillä laskutaidoillani, maisemat ja keli olivat upeita. Oli outoa olla rinteessä, kun ei tarvinnut palella yhtään. Päinvastoin auringonpaisteessa tuli aika kuumakin, tietysti silläkin oli vaikutusta, että jouduin vähän väliä punnertamaan itseäni rinteestä ylös, kun aloittelijana kaatuilin paljon. Aikaisemmin olin lautaillut vain Etelä-Suomen rinteissä, joten laskut vuoristossa kestivät huomattavasti pidempään eikä tarvinnut olla koko ajan vain hississä tai hissijonossa. Oli myös jännä olla lumen keskellä ja silti nähdään samaan aikaan alhaalla häämöttävä Nevadan aavikko.
Los Angelesin maratonin jälkeen
LA:n marathon: Vuoden ensimmäinen maraton ja ensimmäinen kerta Losissa. Lähtö oli aikaisin aamulla ja keli oli tällöin vielä aika viileä, juoksun aikana lämpötila kuitenkin kohosi yli 30 asteeseen. Juoksun aikana sai hyvän läpileikkauksen Losiin, startti oli Losin keskustasta ja maali 40 kilometrin päässä Santa Monicassa. Matkalla juostiin mm. Hollywoodin ja Beverly Hillsin läpi. Kannustus oli upeaa, ehkä jopa parempaa kuin missään muussa juoksukisassa, jossa olin juossut. Jäin aikatavoitteestani, mutta ensimmäistä kertaa pääsin maaliin alle kolmessa ja puolessa tunnissa.
Jalkapalloa pelaamssa 8-numerolla
Työpaikan jalkapalloturnaus Amsterdamissa: Vähän erilaista urheilua ja ilman isompia paineita, hauska turnaus Ajaxin treenikentillä. Puitteet olivat hienot ja tunnelma oli hyvä. Sain jopa yhden maalinkin tehtyä! Tämän turnauksen innoittamana pelasin läpi kesän aina kerran viikossa puistofutista yhden jo vuosia pelanneen porukan kanssa. Kesän aikana taidot vähän kehittyivät, mutta edelleenkään en ole kovin hyvä. Ensi kesänä olisi kuitenkin tarkoitus jatkaa tätä harrastusta :)
Joroisten maalisuoralla ja joku hymyntapainen irvistys naamalla
Joroisten puolimatkan triathlon: Kesän pääkisa, kuumuudesta huolimatta pääsin aika lailla omaa kuntoani vastaavassa ajassa maaliin. Pyöräosuudella ajoin kovempaa kuin koskaan aiemmin ja vähän liian isoilla vaihteilla. Pelkäsin, että olin ajanut jalat pois alta ja ettei juoksusta tulisi yhtään mitään. Samalla olin vähän salaa tyytyväinen, että olin pyörällä saanut jalat niin hapoille, kun yleensä poljen fillarilla lähinnä vain mukavuusalueella. Ensimmäisten juoksukilometrien jälkeen jalat kuitenkin vertyivät. Juoksun aikana kuumuus iski todella päälle, mutta sain paljon lisävoimia siitä, että pystyin ohittamaan paljon muita kisaajia, jotain hyötyä siitä, että juoksu on triathlonlajeista vahvin itselläni. Pyörän päällä meininki oli ollut toinen, kun triathlonpyöriä meni jatkuvasti ohi. Maalissa olin neljäntenä omassa ikäsarjassani ja edellisvuodesta aika parani lähemmäs puolella tunnilla.
Pyöräilyäkin tuli harrastettua
Elämäni pisin pyörälenkki varjo-TDH:na: Poljimme kaveriporukalla Tour de Helsinki-reitin väärinpäin samana päivänä kuin tuo itse kisa oli. Edellisenä iltana olin juossut uuden kympin ennätyksen Midnight Runissa ja se vähän painoi jaloissa, mutta muuten pyörälenkki kulki hyvin. Jouduin tosin tekemään paljon töitä pysyäkseni kovempikuntoisten kavereiden peesissä. Oli hauska katselle vastaantulevia pyöräilijöitä. Tästä varjolenkistä voisi tehdä melkein vuosittaisen perinteen!
Kesään mahtui myös yksi purjehdusreissu
Voitto Vuosaarijuoksun puolimaratonilla: Syyskuun alussa juoksin Vuosisaarijuoksussa puolimaratonin ja päädyin voittamaan sen kisan. Kyseessä oli ensimmäinen juoksukisavoittoni Suomessa, vaikka kisa ei ollut kovatasoinen, niin olihan se silti kiva juosta maaliin voittajana :) Alussa juoksu kulki erittäin hyvin, mutta vauhti romahti jo ennen puolta väliä ja tässä vaiheessa toisena juossut nainen meni ohi. Paria kilometriä ennen maalia sain hänet kuitenkin kiinni ja otettua vähän etumatkaakin. Tästä tapahtumasta alkoikin sitten pienoinen alamäki ylirasituksen merkeissä.
Juoksukisoissa tuli ahkerasti käytyä, kuvassa maalisuoraa juoksemassa Runner's Twilight-kisassa ja tässä näkee taas yhden tekniikkavirheen juoksutyylissäni: jalkaterä kääntyy ulospäin...
Adidasheimo ja Amsterdamin maraton: Kesällä pääsin mukaan Adidasheimoon ja loppukesästä alkoivat Amsterdamin maratonille tähdänneet treenit. Sain arvokkaita vinkkejä treenaukseen sekä juoksutekniikkaan, myös uusia juoksukavereita tuli saatua. Syksyn treenikausi huipentui Amsterdamin maratonille, jonne valmistauduimme porukassa. Amsterdamin maratonilla jäin jälleen maratontavoitteestani, mutta sain parannettua maratonennätystäni 62 sekunnilla, joka lämmitti vähän mieltä rankan syksyn jälkeen ja loi vähän uskoa siihen, ettei ylirasitus ollut vienyt täysin kuntoani.
Adidasheimon treeneissä juoksemassa avaavia vetoja Eläintarhan kentällä ja näköjään pinkkiä paitaa tuli moneen otteeseen kesällä pidettyä päällä :D
Marraskuun Viikin Viitonen: Tämä oli vuoden neljäs kerta, kun kävin juoksemassa Viikin Viitosen ja aiemmilla kerroilla olin yrittänyt parantaa viitosen enkkaani, mutta uusi ennätys oli jäänyt saavuttamatta ja en ollut edes päässyt kovin lähelle ennätystäni. Nyt menin kisaan vähän takki auki lähinnä sillä tavoitteella, että saisin kovan juoksutreenin tehtyä, sillä tiesin, ettei uuteen ennätykseen olisi mitään mahdollisuutta. Syksyllä olin lähinnä juossut vain hidasta maratonille tähtäävää vauhtia ja muutenkin levännyt normaalia enemmän ja oli tuntunut siltä, että kunto olisi laskenut. Kisaviikolla olin myös pitänyt ylimääräisiä lepopäiviä, kun oli väsyttänyt. Alkulämpänkin aikana tuntui siltä, ettei juoksu kulkenut yhtään ja mielessäni pohdin, että miksi oli nyt tännekin pitänyt ilmoittautua. Kisassa juoksu kulki kuitenkin erittäin hyvin, juoksu tuntui hyvältä. Ylämäet eivät hapottaneet reisiä ja vauhti ei hyytynyt loppuun, maaliin pääsin uudella ennätysajalla! Tästä tulosparannuksesta tuli jopa parempi fiilis kuin Amsterdamin maratonilla maaliin pääsystä. 

Adidasheimotreenit syksyllä Keskuspuistossa

2 kommenttia:

  1. Komeat vuosikilometrit! Hienoa. Tsempit 2015:een! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Määrää ei tosiaankaan tarvitse lisätä, mutta tehoja voisi yrittää tehdä enemmän pelkällä mukavuusalueella junnaamisen sijasta! :) Tsemppiä treeneihin!

      Poista