lauantai 19. lokakuuta 2013

Lajikokeilu: TRX


Pitkästä aikaa tällä viikolla oli lajikokeilun vuoro! Kävin nimittäin ensimmäistä kertaa TRX-tunnilla. Niille keille TRX on uusi juttu, niin tässä lyhyt kurssikuvaus: "Workout system that leverages gravity and your body weight to perform hundreds of exercises. You’re in control of how much you want to challenge yourself on each exercise." Treeni koostuu siis eräänlaisten valjaiden varassa tehtävistä lihaskuntoliikkeistä. Valjaiden avulla pystyy säätelemään kuinka paljon oman kehon painon aiheuttamaa vastusta liikkeisiin haluaa.

TRX tunti tuli nyt syksyllä tuonne YMCA:n ohjelmistoon, mutta nyt vasta kävin sitä ensimmäistä kertaa kokeilemassa ja se oli varsin positiivinen kokemus. Varmasti menen uudestaan tuolle tunnille, mutta ohjatuista tunneista lempparinani pysyy edelleen kestosuosikkini BodyPump. Talviaikoina käyn myös spinningissä, mutta muilla ohjatuilla tunneilla harvemmin käyn.

Tuolla TRX tunnilla tehtiin kutakin liikettä 50 toiston verran. Alkuun aloitettiin kyykyillä ja valjaita pidettiin käsissä, jolloin pääsi syvempään kyykkyyn kuin normaalisti kun nuo valjaat toimivat tukena. Seuraavaksi otettiin yhden jalan kyykkyjä siten että taaempi jalka ei koskenut maahan ollenkaan ja valjaista sai taas tukea. Yhdenjalat kyykyt ovat tehokas harjoitus etenkin juoksijoilla, kun siinä aktivoituvat tukilihakset hyvin ja se muistuttaa juoksua jonkin verarn, sillä juoksussa astuvaan jalkaan kohdistuu aikamoiset voimat ja tässä vaiheessa monella kuntoliikkujalla saattaa juoksun asento pettää. Tämä näkyy esimerkiksi lonkan siirtymisenä sivulle, kun oikea oppisessa juoksuasennossa lonkan pitäisi pysyä kohtalaisen stabiilina kropan läpi kulkevan keskiviivan suhteen. Erinäisten jalkaongelmien takia olen kiinnittänyt paljon huomiota juoksuasennon parantamiseen. Asentoni on vielä kaukana täydellisesti, mutta toisaalta tällä hetkellä juoksen kivottamasti eli suurempia korjausliikkeitä en ole ajatellut tehdä eli "why fix it, if it is not broken" -ajattelu päätee tässäkin. Koitan kuitenkin pitää hyvää huolta asennon ylläpitämisestä väsyneenäkin juostessa ja lisäksi teen noita tukilihaksia vahvistavia harjoitteita.

Peruskyykkyjä en oikein saanut tuntuumaan jaloissa, mutta nuo yhden jalan kyykyt kyllä tuntuivat! Vaikka oli nuo valjaat käsissä tukena, niin oli tasapainon kanssa silti hakemista. Seuraavaksi tehtiin rintaa eli roikuttiin vartalo suorana valjaiden varassa, kädet olivat taas valjaiden kahvoissa kiinni ja jalat lattiassa kiinni ja tästä sitten vedettiin valjaiden kahvoja itseä kohti. Kropan kaltevuutta säätelemällä pystyi säätämään kuinka paljon vastusta tähän liikkeeseen tuli. Vastaavanlaisia liikkeitä tehtiin vielä olkapäille ja ojentajille.

Vatsat tehtiin lankku-asennossa, niin että jalat pujotettiin valjaiden läpi ja kädet olivat normaalia kapeammassa punnerusasennossa. Tästä polvia vedettiin vuorotellen napaa kohti, hyvin sai kyllä tuntumaan tämänkin liikkeen. Tästä asennosta tehtiin vielä punneruksia ja rankkoja olivat ja siirryinkin ihan suosiolla lattialle tekemään normaaleja punneruksia suorin vartaloin, niissäkin riittää haastetta mulle :) Sitten tehtiin vielä uudestaan yhden jalan kyykkyjä, tällä kertaa niin että taaempi jalka pujettiin toisen valjaan läpi ja toinen otettiin käteen tueksi. Hiki virtasi tällä tunnilla ja seuraavana päivänä lihaksissa tuntuivat etenkin nuo yhden jalan kyykyt. Syvät vatsalihakset saivat myös treeniä, kun ne piti oikeastaan aktivoida joko ikisessä liikkeessä.

Muutama TRX-liike (kuva täältä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti