keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Maraton aikatavoitteiden pohdintaa ja seuraavan kuukauden treeneistä


Normaalisti puolimaratonin jälkeen mulla ei ole lihakset niin kipeänä, mutta toista oli nyt tällä kertaa. Kertoo ilmeisesti siitä, että nyt tuli juostua tarpeeksi kovaa ja happoja kertyi jalkoihin. Normaalisti viikonloppuisin mulla kertyy paljon treenitunteja, teen tuplatreenejä ja pitkiä pyörälenkkejä. Olin alun perin ajatellut mennä sunnuntaina pitkälle, mutta kevytvauhtiselle fillarilenkille. Jalat olivat kuitenkin aamulla eri mieltä, joten päädyin sen sijasta käyttämään pyörää vain hyötyliikunnassa.
Googlella on oikein oma katukin täällä
Kävin vähän palloilemassa Googlen kampuksella sekä yhdessä urheilukaupassa. Kuvat tuolta Googlen kampukselta toimivat tämän blogitekstin kuvituksina. Etäisyydet ovat täällä pitkiä, joten kertyi tuota hyötyliikuntaakin 34 kilometrin verran. Pidin kuitenkin vauhdin rentona ja koitin polkea sellaista vauhtia ettei olisi hiki. Päivisin on kuitenkin vielä sen verran lämmin, että hien saa helposti virtaamaan. Jotenkin on niin epätodellinen fiilis, että voi keskellä lokakuuta fillaroida vielä shortseissa ja hihattomassa paidassa. Aiempina vuosina pyörä on tähän mennessä laitettu jo talviteloille. Vaikka päivät ovatkin täällä lämpöiset, niin aamuisin töihin pyöräillessä saa kyllä pukea pitkiä trikoita jalkaan, takkia päälle ja käsineitä käsiin. Kohta pitää alkaa varmaan käyttää buffia kypärän alla.
Googlen pyöriä
Puolimaratonin kilometrivauhdiksi tuli lopulta 4:28 min/km, kun taas sen 10 km -kisan keskivauhti oli 4:24 min/km. Oisin odottanut vähän suurempaa eroa nopeuksissa näiden kahden matkan välillä, ilmeisesti kympin kisan liian kovaa menty ensimmäinen kilometri kostautui vähän vauhdissa. Joka tapauksessa olen molempiin kisoihin todella tyytyväinen, ylitin tavoitteeni kummassakin kisassa. Molemmissa kisoissa reitti oli todella tasainen, puolikkaalla oli pari siltaa, jotka kummatkin ylitettiin kahdesti, mutta muuten täysin tasaista eli tosiaankin ennätyksien teko reitti!
Googlen kampus
Koska puolimaraton meni sen verran hyvin, niin ajattelin ottaa vähän kunnianhimoisemman tavoitteen ensi kuun maratonille. Tarkoitus olisi lähteä takomaan 4:45 min/km vauhtia ja jos tahti pysyy päällä, niin maalissa olisin suurinpiiretein ajassa 3.20. Voi olla, että käy kuten vanhassa suomalaisessa sananlaskussa: "Ken kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa". Uskoisin kuitenkin, että jos ei ole mitään yllättäviä ongelmia, kuten liian kuuma keliä, vatsaongelmia tai kramppeja, niin pystyn ylläpitämään tuota vauhtia loppuun saakka ja onhan tässä vielä kuukausi aikaa treenata. Alun perin tavoitteeni oli lähteä alittamaan 3.30 aikaa ja se pysyykin edelleen ns. B-tavoitteena. A-tavoite on siis saada keskinopeudeksi 4:45 min/km. Reitin pitäisi olla tuolla Vegasissa tasainen ja se lähtee vasta myöhään iltapäivällä eli kannustajia luulisi reitillä olevan eikä tarvin Friscon maratonin tavoin juosta tyhjillä kaduilla. Kannustuksista saa kyllä extratsemppiä päälle! :) Lisäksi koska kyseessä on Rock 'n' Roll sarjan maraton, niin reitin varrella on useita bändejä sekä muuta ohjelmaa.
Google
Patsas
Seuraavan kuukauden ajan koitan painottaa treeneissä juoksua enemmän, mutta pidän edelleen muut lajit eli uinnin, pyöräilyn ja kuntosalilla/bodypumpissa käynnin kuvioissa mukana. Tarkoitus olisi vielä tehdä 2-3 pitkää lenkki alhaisilla sykkeillä seuraavina viikonloppuina. Pitkien lenkkien lisäksi aion tehdä myös vauhtikestävyyttä kehittäviä juoksutreenejä, eli käytännössä tämä tarkoittaa ratavetoja ja kisavauhtisia lenkkejä. Etenkin kisavauhtisia lenkkejä pitäisi saada tehtyä paljon, jotta tuleva maratonvauhti tulee tutuksi. Näiden edellä mainittujen lisäksi saatan joitakin 5-14 km pituisia pk-lenkkejä juosta. Tavoitteena olisi juosta n. 4 kertaa viikossa. Tämän lisäksi pyöräilyä tulee hyötyliikuntana ja varmasti viikonlopun pyöräilylenkeistä. Salilla ja/tai bodypumpissa olisi tarkoitus käydä 1-2 kertaa viikossa ja uimassa 2-3 kertaa.
Beach volley-kenttä
Puhuin jo aikaisemmin, että toimistomme muuttaa ja sen muuton piti olla jo reilu kuukausi sitten. Kävin kuitenkin niin, että tiimimme muuttaa vasta nyt tällä viikolla. Ensi viikosta alkaen pyöräilymatka hotellilta työpaikalle pitenee  viidestä kilometristä kymmeneen kilometriin. Työmatkaliikuntaa tulee jatkossa siten vähintään 100 km per viikko. Täytyy vähän kuulostella, että miten tämä lisääntynyt hyötyliikunta vaikuttaa kroppaan. Ylirasitusta kun en ole tavoittelemassa. Voisin sanoa, että osaan aika hyvin nykyään tulkita elimistöni merkkejä ylirasituksesta. Jos joskus on sellainen fiilis, että väsyttää ja ei huvittaisi mennä urheilemaan, niin tämä näillä urheilumäärillä (10-20 h / viikko) tuo olotila johtuu todennäköisemmin oikeasta väsymyksestä ja huonosta palautumisesta kuin laiskuudesta. 
Dinosauruksen luuranko kuvan takaosassa, näkyy vähän heikosti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti