tiistai 30. joulukuuta 2014

Ravintokartoituksen tuloksia ja pakkaslenkki


Sain ennen joulua taas vähän lisää testituloksia ja tällä kertaa tulokset koskivat ravintokartoitusta. Mainitsinkin aiemmin jossain sivulauseessa, että viikon ajalta minun piti kuvata kaikki syömäni ruoka ja juomani juoma. Tätä varten kännykkään asennettiin oma applikaatio, jolla otettiin aina kuvat ruoasta ja juomasta. Myös ilman kuvia pystyi kirjaamaan ruokia, en aina ihan joka tilanteessa kehdannut ottaa kännykkää esiin ja alkaa kuvailemaan ruokia. Yksi esimerkki tällaisesta tilanteesta oli asiakaspalaveri. Samaiseen appiin sai myös halutessaan kirjata liikunnat ja itse kirjasin sinne kaikki urheilut sekä pidemmät kävelyt. Ajattelin, että urheilumääräni ovat vähän keskiarvosta poikkeavia, joten siksi päätin kirjata myös ne. Näin ehkä pystyin myös vähän perustelemaan sen kaiken syömäni ruoan määrän :D Lisäksi testiajanjaksolle osui sinänsä vähän poikkeuksellinen viikko, kun oli mm. joulubrunssia, töissä paljon joulusuklaita tarjolla ja parit illanistujaiset, ja alkoholiakin tuli nautittua kolmena päivänä, mutta kirjasin kaikki ruoat ja juomat kiltisti ylös appiin, sillä halusin saada totuudenmukaisen arvion.
Liikenneväriarviot ravinnostani
Oma tuntumani ruokailuistani oli, että syön kohtalaisen terveellisesti ja sinänsä testin tulokset eivät tuoneet mitään älyttömän isoja yllätyksiä. Testissä oli liikennevärivaloin arvioitu 10 eri osa-aluetta ravinnon laadusta, rytmistä ja määrästä. Vihreä väri tarkoittaa, että osa-alue on hyvässä kunnossa, keltainen, että osa-alue vaatii tarkastelua ja punainen tarkoittaa, että kehitettävää olisi paljon. Omalla kohdallani puolet näistä oli itselläni vihreällä ja puolet keltaisella. Lisäksi raporttiin oli myös sanallisesti laitettu arvio nykytilasta ja kehitysehdotuksia. Keltaiselle värille menivät seuraavat osa-alueet: energian määrä, rasvat, hiilihydraatit, kasvikset/hedelmät/marjat sekä kuitu. 
Tyytyväinen lahjansaaja, kuvassa veljen koira
Joulupäivänä käytiin kävelemässä ja pitkästä aikaa aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta, tätä lisää!
Sanallinen palaute oli puolestaan seuraavanlainen: 
"Ateriarytmi on kunnossa, mutta aterioiden kokonaisuutta kannattaa tarkastella, sillä nykytilanteessa energiansaanti saattaa jäädä tarvetta vähäisemmäksi. Päivään mahtuu yleensä 2-3 pääateriaa sekä 2-3 välipalaa, eli työpäivän jälkeen voi olla myös vielä toinen pääateria. Myös välipalojen kokoa voi lisätä.

Proteiinin saanti on hyvää, ehkä vielä kannattaa aina varmistaa, että sen saanti ajoittuu tasaisesti koko päivän ajalle –myös iltaan. Sen sijaan pehmeiden rasvojen saanti kannattaa varmistaa, esim. lisäämällä kalan sekä pähkinöiden ja siementen syöntiä ja lisäämällä oliiviöljyä tms. salaatin päälle. Toisaalta kovan rasvan saantia voi rajoittaa suosimalla rasvattomia ja vähärasvaisia vaihtoehtoja. Täysjyväviljavalmisteiden lisäys varmistaa riittävän energian sekä kuidun saannin.

Hedelmiä ja marjoja syöt suosituksiin verrattuna riittävästi, mutta kasvisten määrää voisit ruokavalioon vielä lisätä. Veden juonti on tasaista ja riittävää."
Kaivopuiston rantaa joulupäivän kävelyltä
Tulosten suhteen olen samaa mieltä, että kasviksia voisin syödä enemmän. Niiden syönti on nyt talvea kohden vähän vähentynyt, kun ne eivät ole ihan niin hyviä kuin kesällä ja kesäisin syön muutenkin enemmän salaatteja yms. Myös pehmeitä rasvoja voisin syödä enemmän ja yleensä, kun syön salaattia, niin kaatelen oliiviöljyä päälle. Mutta hiilaria ja kuitua koen puolestani saavani tarpeeksi eikä myöskään energian määräkään ole ollut liian alhainen, lähinnä olen aatellut sen olevan välillä liian suurikin kulutukseeni nähden.

Koiran ulkoilutuslenkillä
Sinänsä ihan mielenkiintoinen oli tämä ravintokartoitus, mutta olisin ehkä toivonut tältä vähän tarkempia tuloksia. Esimerkiksi arviota päivittäisistä kalorimääristä ja niiden jakaantumisesta rasvoihin, proteiineihin ja hiilareihin.
Lumiset ja hiljaiset Keskuspuiston lenkkireitit eilisillan lenkiltä
Pakko vielä loppuun mainita, että kävin eilen juoksemassa kirpeässä pakkassäässä 15 kilometrin pituisen lenkin. Lenkille lähtö vaati tällä kertaa vähän ylimääräistä motivoitumista, kun lenkkikaverikin perui lenkin kylmyyden takia. Juoksu kulki kuitenkin yllättävän hyvin ja kerrospukeutuminen piti huolen, etten palellut, vaikka alla oleva kuva saattaa näyttää joltain muulta. Hiihtotakin alle laitoin kolme paitaa, niin johan tarkeni. Välillä piti tosin hanskoja riisua pois, kun oli vähän liiankin lämmin. Aika rauhallista oli juosta ja vain pari muuta lenkkeilijää ja yhden hiihtäjän bongasin. Nastalenkkarit pitivät puolestaan huolen, ettei askel lipsunut. Lenkin jälkeen oli aika voittajaolo!
 
Vähän kertyi huurretta Detroit-pipoon ja ripsiin :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti