sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Racing Hearts 10 K

Vähiin alkavat päivät käydä täällä Kaliforniassa, kuun vaihteessa on edessä muutto takaisin Suomeen eli enää vain viikko jäljellä. Menolippu on ostettu, lähtöjärjestelyitä aloitettu ja läksärit suunniteltu. Olen koittanut parhaani mukaan nauttia näistä aurinkoisista keleistä täällä ja viikonloppuisin olen käynyt paljon polkemassa. Suomessa menee kuitenkin vielä tovi että tarkenee shortseissa ja hihattomassa paidassa polkea :) Täällä on muuten tosi vihreää tällä hetkellä, muutamien viikkojen takaiset sateet ovat tehneet ihmeitä luonnolle ja puut ja nurmikot ovat vihreitä. Viime huhtikuun lopulla tänne muuttaessa luonto oli kerennyt jo muuttua aika kuivaksi ja keltaiseksi, joten on hassua nähdä nyt näin paljon vihreää täällä :)

Tänään oli viimeinen kisani täällä ja kisamatkana oli tällä erää 10 kilometrin matka. Vähän etukäteen mietitytti, että miten tuo kisa kulkisi kaksi viikkoa juostun maratonin jälkeen. Vähän ehkä turhan pian tuo kisa tuli maratonin jälkeen, mutta toisaalta ilmoittauduin siihen vähän sillä asenteella että siitä saa ainakin sen kovatehoisen treenin. Kisa oli loppuunmyyty ja sillä kerättiin varoja sydänsairauksia varten, kuten kisan nimestä, Racing Hearts, voi ehkä päätellä.

Racing Hearts 5 K / 10 K
Kisa juostiin Stanfordin yliopiston kampuksella ja startti oli taas heti aamusta, tällä kertaa yhdeksältä. Heräilin siinä puoli seitsemän aikoihin, jotta aamiainen kerkeäisi sulaa hyvin ennen kovaa juoksua. Pyöräilin tuonne kisapaikalle hyvissä ajoin ja numerolapun haun ja muun säädön jälkeen aloin lämmittelemään kisaa varten. Lämmittelyssä alkuun juoksin kevyttä vauhtia, ja loppuun tein muutamat lyhyet vedot. Suunnitelmissa oli yrittää juosta 4:15 min/km vauhtia. Suurinpiirtein sillä vauhdilla juoksin kuukausi sitten sen 8 kilometrin kisan.

Kisa-alue ennen lähtöä
Kisan startatessa vain yksi mies lähti selvästi kovempaa vauhtia juoksemaan ja koitin kovasti olla aloittamatta liian kovaa kisaa. Eka kilometri meni kuitenkin omaan tasooni nähden liian kovaa, 4:02 min/km oli vauhti. Kilometrin verran olin toisena juoksijana, kunnes pari miestä meni ohi ja sokeasti seurasin heitä kun yhdessä risteyksessä kumpikin lähti juoksemaan väärään suuntaan. Olin etukäteen katsonut reitin kartalta ja olisi pitänyt luottaa omaan arviointiin eikä lähteä seuraamaan edellä menijöitä. Kympin kisan lisäksi tuolla juostiin kanssa 5 kilometrin kisa ja tuossa risteyksessä, jossa menin harhaan oli vähän puutteeliset opasteet. Suoraan menevän nuolen kohdalla luki 5 K ja kääntyvän nuolen kohdalla 10 K Finish ja käännyimme siis kohti tuota 10 K finish -suuntaa. Jo kääntyessä tiesin, että nyt mennään harhaan mutta jatkoin silti juoksu kunnes näin maalisuoran. Perässä tuli aikamoinen lauma juoksijoita, muutkin olivat seuranneet esimerkkiämme. Sitten tovi selviteltiin että missä se oikea reitti menee. Harharetkeä tuli tuossa vaiheessa yhteensä yli puolikilometriä ja samalla sai heittää hyvästi uudelle 10 kilometrin ennätysajalle. Pääsin vähän ohittelemaan porukkaa, joka oli mennyt edelleni tuon säädön yhteydessä, mutta sain takaisin asemani ensimmäisenä naisena. Kilometriajat olivat kuitenkin paljon hitaampia kuin mitä olin tavoitellut, jotenkin oli vaikea saada ajatukset kasaan ja harmittelin että uusi kympin ennätysaika ei ollut enää mahdollista tuosta tyhmästä harharetkestä johtuen. Tuntui myös ettei juoksu oikein kulkenut, kun kilometriajat olivat niin hitaita, jotain yli 4:30 min/km vauhtia ja hitaimmillaan 4:45.

Maalissa jaettu mitali
Puolta väliä lähestyessä sain kuitenkin ajatukset kasaan ja kilometriajat paranivat tuohon tavoittelemaani vauhtiin. Aika pitkään olin neljäntenä juoksijana kaikista juoksijoista, jossain vaiheessa yksi mies juoksi ohi sellaista vauhtia ettei mitään toivoa yrittää lähteä mukaan. Jonkun keski-ikäisen miehen kanssa muutaman kilometrin verran tuli juostua kilpaa ennen kuin hänet tiputettua kokonaan. Alun vaikeuksien jälkeen juoksu tuntui kulkevan hyvin ja aika hyvillä voimilla, vähän olisi ehkä ollut vielä kiristämisen varaakin tuossa vauhdissa näin jälkeen päin ajatellen. Vähän ehkä kilpailun puute vaikutti myös siihen ettei tullut ihan kaikkea puristettua itsestäni, naisjuoksijoista olin selkeä ykkönen harharetkestä huolimatta.

Maalialuetta
Loppuajaksi tuli 45:59, ilman tuota eksymistä reitiltä ja oikean reitin selvittelyä olisi se uusi ennätys ollut hyvinkin mahdollinen. 600 metrin ylimääräiseen juoksuun menee ehkä 10 kisavauhdilla omalla kohdallani jotain 2,5 minuuttia ja lisäksi aikaa kului tuohon oikean reitin selvittämiseen vapaaehtoisilta. Joka tapauksessa sain sen haluamani kovatehoisen treenin, eli siihen nähden ihan ok juoksu. Maalissa näin myös muutamaa työkaveria, jotka olivat kanssa olleet juoksemassa tuota kisaa ja yksi heistä oli kuulemma ollut koko kisan viimeinen juoksija, saavutus sekin :) Sijoituksien suhteen voitin naisten sarjan ja olin kaikista juoksijoista viides, eli kovin kovatasoinen kisa ei ollut kyseessä, mutta hauska pienimuotoinen tapahtuma :) Miesten voittaja taisi juosta johonkin 38 minuuttiin ja häntä ei tosiaan alun jälkeen näkynytkään.

Pakko lopppun vielä hehkuttaa, että jotain kehitystä on yläkropan lihasvoiman suhteenkin tapahtunut. Normaalit punnerrukset menevät suorin jaloin, mutta ojentajapunnerrukset ovat olleet vähän haastavampia. Yleensä olen ojentajapunneruksia tehnyt polvet maassa, mutta tällä viikolla kokeilin tehdä niitä suorin jaloin ja yllättäväen kevyesti pystyin tekemään 3 x 10 punnerruksen sarjan :) Odotin, että ehkä saisin vain muutaman tehtyä ennen kuin olisi pakko laskea polvet maahan. Leuanvetojen puolella olen vielä kaukana ilman avustusta tapahtuvista suorituksista, mutta kyllä silläkin rintamalla hidasta kehitystä tapahtuu.

Kisan jälkeen (ja en ollut miettinyt kenkien ja paidan värien yhteensopivuutta erikseen :D Maalissa tuli sen verran kylmä, että oli pakko vetää pitkähihainen päälle)