maanantai 9. kesäkuuta 2014

Helsinki Half Marathon


Lauantaina juoksin puolimaratonin uudessa Helsinki Half Marathon eli HHM-kisassa. Pitkin viikkoa tarkkailin kovasti sääennustetta, alkuun vaikutti siltä, että olisi ollut tulossa ihan liian kuuma päivä. Kisapäivänä heräsin kuitenkin pilviseen päivään ja keli vaikutti aika hyvältä. Kisan startti oli aamupäivällä klo 10.30, joten riitti että sitä ennen söi vain aamiaisen. Yleensä iltapäivällä starttaaviin kisoihin olen kokenut ongelmalliseksi sen, että mitä syö ennen kisaa.
Kisaexpo Kampissa
Kisaexpo
Kotoa lähdin tuntia ennen starttia kävelemään kohti starttia ja suunnitelmani oli 2,5 kilometrin kävelyn jälkeen käydä vessassa ja lähteä lämppäämään Töölönlahden ympäri. Finlandia-talolle kisakeskukseen päästyäni katselin pitkää vessajonoa 8 bajamajan luokse ja totesin samantien, että jono on paras skipata, muutan olisin siinä varmasti vielä kisan startatessa. Jostain keksin sitten käydä Musiikkatalossa vessassa, jossa ei ollut mitään ruuhkaa. Muuten olisin varmaan käynyt puskassa. Sen jälkeen juoksin kerran Töölönlahden ympäri ja otin parit lyhyet kiihdytykset, aika raskailta tuntuivat jalat jo tässä vaiheessa ja sykkeet olivat vähän tavanomaista korkeammat. Koitin kuitenkin sysätä sivuun ajatukset siitä, ettei tänään olisi tulossa huippujuoksu. Tavoitteena oli lähteä juoksemaan 4:30 min/km vauhtia ja lopussa vähän kiristää, jotta uusi enkka olisi mahdollinen.
Juoksunumero ja paita
Aika nopeasti kisan startin jälkeen pääsi juoksemaan ilman ruuhkaa ja ensimmäinen kilometri menikin ihan tavoitevauhtia (4:27 min/km). Toinen oli vähän nopeampi, mutta kolmas ja neljäs selkeästi hitaampia johtuen mäkisestä osuudesta. Seuraavat kilometrit menivät taas tavoitevauhtia, mutta tässä vaiheessa alkoi kuumuus painaa ja juoksu ei tuntunut kovin helpolta. Aurinkoisen Arabianrannan jälkeen  pääsi juoksemaan vähän varjossa pitkin Vantaanjokea. Vauhti alkoi vähitellen hyytyä, mutta sykkeet lähentelivät 180-tasoa. Kympin väliajaksi tuli 45:20 eli tavoitevauhdista oltiin jo jäljessä tässä vaiheessa, mutta tilanne ei vielä ollut ihan katastrofaalinen.
Juoksukamat
Puolen välin jälkeen tuli juostua yksi hitaimmista kilometreistä (4:57 min/km) ja totesin, etten näin hitaasti voi juosta vaan vauhtia olisi kiristettävä. Kiristyksestä huolimatta seuraava kilometri oli vain 12 sekuntia nopeampi. Vauhti jatkui aika hitaana 18 kilometriin saakka, kunnes sain vauhdin taas kiristettyä lähemmäs tavoitevauhtia. Toki alamäkivoittoisesta osuudesta oli tähän vauhdin nostamiseen apua. Töölönlahdelle tultaessa koitin kiristää vauhtia vielä lisää, mutta jaloista ei vaan irronnut enempää ja odotin vain maalinpääsyä, että voisin lopettaa juoksun. Normaalisti pystyn maalisuoralla vetämään edes jonkinlaisen loppukirin, mutta nyt jalat tuntuivat vaan hitailta eikä vauhtia saanut oikein kiihtymään.
Maalisuora
Maalissa kello pysähtyi aikaan 1.37: 53 eli noin minuutin nopeampi aika kuin HCR:llä, jossa kärsin vatsavaivoista ja yli kolme minuuttia hitaampi aika kuin syksyllä juostu ennätykseni. Kaikista juoksijoista olin 156/1435 ja naisista olin 21/739. Naisten yleisessä sarjassa sijoitus oli 18/521.
Maalissa Finlandia-talon takana
Reitin ensimmäinen puoli oli mielestäni paljon kivempi kuin loppupuoli, etenkin Vantaanjokiosuus oli miellyttävä juosta, kun siellä oli vähän varjoisaa ja joen vesi ehkä vähän viilensi ilmaa. Loppupuolen mäkinen osuus pitkin radanvartta ei ollut oma henkilökohtainen suosikkini. Hyvää oli myös, että juoksunumeroihin oli laitettu nimet, etenkin ulkomaisissa kisoissa on toiminut hyvin, kun numerossa on ollut etunimi. Yleisöltä on tullut saatua kannustuksia omalla nimellä. Hyvä puoli tapahtumassa oli myös, ettei ruuhkassa tarvinnut juosta toisin kuten HCR:llä. Tykkäsin myös aikaisemmasta lähtöajasta, aamupäivälähdöt toimivat kohdallani paremmin kuin iltapäivälähdöt. Oikeastaan ainoa kehitysehdotukseni liittyy bajamajoihin, niitä voisi olla lähdössä vähän enemmän ja tietty jos reitin saisi vielä tasaisemmaksi, niin sekin olisi plussaa! Mutta varsin mallikkaasti ensimmäistä kertaa järjestetty tapahtuma ja ilmottautuminen ensi vuodelle tuli jo tehtyä.

Maalissa mitali kaulassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti