sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Miten pysyä terveenä?


Näin talvikauden äärellä myös flunssaisia ihmisiä alkaa olla enemmän ja riski tulla kipeäksi kasvaa. Ajattelin tässä vähän valaista omia keinojani terveenä pysymiseen ja nämä ovat nyt  myös tärkeitä treenatassa maaliskuun alun maratonia varten. Kuvituksena toimii tällä kertaa vuodenvaihteen aikaan otetut kuvat Montereyn retkeltä. Monterey on yksi pieni ranta-kaupunki parin tunnin ajomatkan päässä hotelliltani.

Kunnon yöunet
Tarvitsen kohtalaisen paljon unta, optimi on jossain 8,5-9 tunnin välillä. Koitan myös arkisin nukkua tuon verran, yleensä menen kymmenen jälkeen nukkumaan ja herään seitsemän aikaan. Jos en saa riittävää määrää unta, niin huomaan että oloni on aika vetämätön ja tulee helpommin luistettua treeneistä sekä syötyä huonommin. Voin selkeästi paremmin jos saan riittävän määrän unta ja siksi koitan siihen panostaakin.
Satama Montereyssa
Laadukas ravinto
Monipuolinen ja laadukas ravinto pitää huolen, että tulee saatua tarvittavat vitamiinit ja kivennäisaineet ruoasta. Käytännössä tämä tarkoittaa runsaasti kasviksia ja hedelmiä, täysjyvätuotteita, kalaa, kanaa ja maitotuotteita. Itse syön yleensä aamuisin hotellin aamiaisella puuroa mustikoilla ja kulhollisen melonia tai ananasta, riippuu kumpaa on tarjolla. Lounaaksi syön yleensä salaattia, jossa on joko kanaa, kalaa tai nautaa, sekä leipää. Iltapäivän välipalaksi omena ja banaani ja tarvittaessa proteiinipatukka, jos olen menossa suoraan töistä treenaamaan ja tuntuu, että on nälkä. Ma-to iltoina hotellini tarjoaa iltaruokaa, joten yleensä haen sieltä jotain. Valikoima vaihtelee ja välillä ruoka on ihan laadukastakin, mutta välillä taas sitä perinteistä ranskalaisia ja friteerattua kana -linjaa, jonka pyrin skippaamaan. Tarvittaessa syön vielä hedelmiä, puuroa raejuustolla tai proteiinijauheella, voileipää tai turkkilaista jugurttia. Ei siis rasvaista pikaruokamättöä tai sokerilimuja. Täällä olen nähnyt joidenkin työkaverien hakevan sekä aamiaisen että lounaan McDonaldsista ja normaalia kokista juodaan kuin vettä. Yksi työkaveri on puolestaan selkeästi ylipainoinen, mutta harvoin hänet näkee syövän kunnollista lounasta ja useimmiten tavallisen ruoan sijasta hän napostelee suklaapatukoita.
Califronia on maanjäristysaluetta ja se on havaittavsissa myös näistä tsunami-kylteistä
Vitamiinilisät
Hyvän ruokavalion ohella syön tällä hetkellä C- ja D-vitaaminia sekä lisäksi otan magnesiumia. C-vitamiinia syön vain talviaikaan ja myös silloin kun tuntuu flunssaoireita olevan. D-vitamiinia syön aika lailla läpivuoden, talvella isompia määriä ja kesällä määrät ovat vähäisempiä. Magnesiumia syön läpi vuoden, lähinnä sen takia kun tulee urheiltua paljon. Talvisin syön myös kalaöljytabletteja, elättelen toivoa että se auttaisi talvella kuivaan ihooni. 
Rantaa Montereyssa
Flunssarokote
Työni takia minun oli pakko ottaa viime vuonna flunssarokoite ja niin myös tänäkin vuonna. Rokotuksen tätä talvea varten sain marraskuun alussa ja se sujui varsin helposti, kun töihin tuli hoitajia rokottamaan. Ei tarvinnut lähteä erikseen minnekään ja lisäksi ei ollut mitään jonoa. Ellei olisi pakko, niin tuskin ottaisin flunssarokotetta, kun olen kumminkin ihan perusterve ihminen. Riskiryhmien kohdalla asia on erikseeen.

Tästä Montereyn rannasta tulee mieleen vähän Etelä-Eurooppa
Käsien pesu
Tämä on näistä kaikista kohdista tärkein, sillä käsien kautta erilaiset taudit parhaiten liikkuvat. On siis tärkeää nyt flunssakauden äärellä kiinnittää huomiota erityisen paljon käsien pesuun. Nyt en tarkoita käsien huuhtelua veden alla, vaan ihan perusteellista saippualla pesua. Myös erilaisten likaisten pintojen, kuten julkisten tilojen oven kahvat, koskettelua kannattaa välttää.

Lisää Montereyta
Sopiva määrä urheilua
Liikunta auttaa peruskunnon parantamiseen, jolloin myös vastustuskykykin on korkeampi. Tässä kannattaa kuitenkin muistaa kohtuus, sillä ylirasituksen ja -kunnon puolella riski tulla kipeäksi nousee. Olenkin joskus maratonien jälkeen saanut heti jonkun nuhataudin, joka kertoo maratonin aiheuttamasta rasituksesta.


Delfiini-suihkulähde Montereyssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti