keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

6 x 1 kilometrin vedot


Olen nyt viimein alkanut vähän ryhdistäytyä kovempien treenien suhteen, jotta saisi ehkä vähän vauhtiakin lisää. Tosin tätä treenaamista on vähän häirinnyt viime viikolla alkanut talven ensimmäinen flunssa. Olin jo elätellyt toivoa, että olisin selvinnyt tästä talvesta ilman yhtään sairastelua, mutta flunssa pääsi kuitenkin iskemään. Joka tapauksessa ennen tuota flunssan alkua kävin viime viikon maanantaina juoksemassa pitkästä aikaa vetotreenin. Juoksin vetotreenin ihan tavallisella lenkkipolulla, enkä radalla. Monesti etenkin noita kilometrin tai pidempiä vetoja tulee juostua ihan normaaleille lenkkireiteillä radan sijasta. On jotenkin virikkeellisempää, kun maisemat vaihtuvat. Lyhemmät vedot on kuitenkin helpompi juosta radalla, joten enköhän kohta sinnekin mene juoksemaan.

Vetotreeniä varten valikoin lenkkireitiksi sellaisen, että liikennevaloja olisi mahdollisimman vähän, jottei vetoa tarvisi keskeyttää punaisiin liikennevaloihin. Alkuun lämmittelin 3 kilometrin verran ja sitten oli ensimmäisen vedon vuoro. Ensimmäiselle vetokilometrille osui vähän mäkeä ja se oli myös vasta vähän herättelyä kropalle, joten se meni ehkä vähän hitaammin mitä olin tavoitellut. Aikaa siihen meni 4.27. Sen jälkeen palauttelin kilometrin verran ja sitten starttasin uuteen vetoon. Seuraava veto menikin jo vauhdikkaammin ja kilometrin juoksin ajassa 4.08. Juoksu tuntui hyvältä ja aurinkokin vielä paistoi vaikka lähdin liikenteeseen vasta työpäivän jälkeen. Vedon jälkeen palauttelin jälleen kilometrin verran.

Kyllä se kevät ja kesä sieltä vielä tulee vaikka tänään vähän takatalvea tuppasi tulemaankin!
Kolmas vetokilometri osui taas mäkiselle pätkälle ja se oli vähän toista vetoa hitaampi, 4.17 tuli ajaksi. Taas väliin kilometri palauttelua ja sitten neljänteen vetoon, joka olikin sitten jälleen vähän reippaampi ja ajaksi tuli 4.03. Vetoja juoksin sellaisella vauhdilla, että pystyin vedon jälkeen jatkamaan juoksua eikä tarvinnut pysähtyä tai vaihtaa kävelyyn. Eli siis ihan maksivauhteja ei tullut juostua. Koitin pitää vedoissa jonkinlaisen nousujohteisuuden ja kiristää vauhtia vetojen edetessä, eli ensimmäinen veto juostiin vähän säästellen ja viimeisissä vedoissa koitettiin sitten saada kropasta vähän enemmän irti. Kilometri palauttelua ennen viidettä vetoa, joka meni sitten aikaan 3.56! Tästä vauhdista olin aika tyytyväinen, sillä nuo kolmosella alkavat kilometrivauhdit eivät ole itselleni vielä kauhean tuttuja näkyjä, mutta toivon mukaan niitä alkaa vähitellen näkyä vähän useammin.

Kilometrin palauttelun jälkeen starttasin viimeiselle vedolle ja otin tavoitteeksi juosta sen kovempaa kuin muut vedot. Tämä tuntuikin onnistuvat, kunne loppupätkä kaarsi varjoisalle reitille, joka oli vielä jään peitossa ja piti vähän jarrutella, kun en luottanut kenkieni pitoon täysin. Vauhtia hidastaessa olin ihan varma, että nyt kilometriajaksi tulee paljon reippaasti yli 4 minuutin vauhti. Olin kuitenkin väärässä ja omaksi yllätyksekseni kilometriajaksi tuli 3.59, eli aika lähelle pääsin edellistä kilometriaikaa ja ehkä ilman jäistä pätkää olisin voinut saada vähän pois. Loppuun juoksin sitten reilun puolentoista kilometrin verran palauttelua. Koko lenkin pituudeksi tuli 15,6 km ja keskivauhdiksi 4.49 min/km, eli ihan reipas maanantailenkki!

Vetotreenistä jäi tosi hyvä fiilis, näitä pitää alkaa tehdä useammin! PK-jynssäyksen jälkeen on kiva juosta vähän reippaampia vauhteja ja kun vetovauhdit eivät myöskään olleet ihan niin hitaita kuin olin etukäteen ajatellut, niin nosti sekin omalta osaltaan fiilistä. Olin etukäteen ajattelut, että vauhdit olisivat pyörineet jossain 4.05-4.15 min/km -lukemissa. Loppuviikosta tai viimeistään ensi viikon alkupuolella olisi tarkoitus vetää vastaavanlainen treeni. Nyt otan flunssan jäljiltä vielä vähän rauhallisemmin ja koitan pysytellä enemmän pk-sykkeiden puolella.
Uimastadikkakin aukeaa reilun puolentoista kuukauden päästä, kevättä kohden siis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti