sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Venyttelyrutiinini

Pyrin venyttelemään lähes joka päivä tai ainakin sellaisina päivinä, kun harrastan urheilua. Joskus kiireen keskellä venyttely on kuitenkin se mistä lähden ensimmäisenä aikaa karsimaan. Lyhyellä aikavälillä venyttelyn väliin jättämäsillä ei ole mielestäni juurikaan merkitystä, mutta pitkällä tähtäimellä venyttelemättömyys alkaa kostautua. Tästä esimerkkinä toimii muutama vuosi sitten vaivannut juoksijanpolveni, jonka sain kuriin aloittamalla fysioterapeutin ohjauksella ulkoreiden säännöllisen venyttelyn.

Ennen venyttelin aina heti urheilusuorituksen jälkeen, mutta nykyään käyn suihkussa ja syön ennen kuin alan venyttelemään. Suositus onkin, ettei pitkiä venytyksiä tehdä heti liikuntasuorituksen jälkeen, vaan mieluummin 1-3 tunnin päästä. Lyhyitä ja kevyitä venyttelyitä voi toki tehdä heti urheilun jälkeen, mutta pidemmät venyttelyt olisi hyvä säästää myöhempään ajankohtaan. Tämä siksi, että lihakset eivät ole heti treenin jälkeen kovin vastaanottavaisia pitkille venytyksille ja parhaimman tehon niistä saa vasta, kun lihakset ovat vähän kerenneet levähtää.

Ihan kylmiltään ei olisi koskaan hyvä venytellä, vaan tarvittaessa voi tehdä aluksi kevyitä liikkuvuusharjoituksia, kuten pyörittelyjä ja rullauksia. Yleensä kun venyttelen luen lehteä, surffailen netissä tai katson televisiota samalla. Venyttelyssäkin on vuosien mittaan vaihdellut erilaiset trendit. Tällä hetkellä suositellaan, että pitkien staattisten venyttelyiden sijasta tulisi tehdä pumppaavaa liikettä. Itse teen venyttelyjä vähän vaihdellen eli välillä saatan pumppailla ja välillä pitää venytystä pidempään.

Jalkojen osalta venyttelen yleensä takareidet, etureidet, pohkeet, pakarat kahdella eri venytyksellä, jotka kohdistuvat eri pakaran osiin, ulkoreidet, sisäreidet ja lonkankoukistajat. Yläkropan osalta venyttelen yleensä vatsalihakset, selän, rinnan, hartiat, kyljet ja ojentajat. Lähes aina jalkoja tulee venyteltyä paljon enemmän kuin yläkroppaa vaikka näin toimistotyöntekijälle tuo yläkropan liikkuvuuden ylläpito olisi kyllä erittäin tärkeää. Lisäksi liika jumi rintakehän alueella voi vaikeuttaa hengittämistä. Kun yläkroppa on kasassa, niin henkeä pystyy vetämään sisään vähemmän kuin silloin kun yläkroppa on hyvin kannatettuna.

Kaikkien aikojen inhokkivenytykseni on lonkankoukistajien venytys, tämä johtuu ehkä pitkälti siitä että kaikki juokseminen, polkeminen ja töissä istuminen vetää ne niin jumiin, että niiden venyttely tuntuu aina inhottavalta. Tästä huolimatta pyrin kuitenkin niitä päivittäin venyttelemään.

Detroit Downtown Kanadan puolelta kuvattuna, käytiin viikko sitten Kanadan puolella lounaalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti