tiistai 15. syyskuuta 2015

Hapokas puolimaraton Vuosaarijuoksussa


Kisakausi sen kuin jatkuu. Lauantaina tuli pitkästä aikaa vedettyä kisa, jossa vauhdinjako oli kaikkea muuta kuin tasainen eli ei ollut nyt ihan oppikirjasuoritus :D Kisapäiväksi osui aurinkoinen ja lämmin syyskuunpäivä, ainoastaan tuuli tuntui kohtalaisen kovalta. Pyöräilin kotoa Vuosaareen ja aika vastatuuleen sai polkea, tuntui ettei pyörä oikein kulkenut mihinkään. Mutta muuten keli tuntui olevan oikein sopiva kisapäivälle.

Kisan startti (kuva täältä), punaisen lapun kanssa juoksivat puolimaratoonarit ja varttimaratonin juoksijoilla oli keltainen lappu
Alkuun kävin vähän verraamassa ja juttelin muutaman tutun kanssa, sitten olikin aika asettautua lähtöviivalle. Viime vuonna voitin naistensarjan tuolla Vuosaarijuoksussa kohtalaisen huonolla ajalla, joten nytkin ajattelin, että olisi mahdollista päästä kärkisijoille. Alussa lähdinkin sitten tästä syystä yhden kovaa juosseen naisen perään ja tämä koitui sitten turmiokseni ja sain sitten kärvistellä happojen kanssa loppukisan. Ekan kilsan juoksin aikaan 3.53 ja piti oikein kahteen kertaan katsoa lukemaa Garminista ja tuolle ekalla kilometrille osui vieläpä enemmän nousua kuin laskua. Vauhti oli kovempi mitä juoksen 5 kilsan kisoissa. Olin etukäteen mielessäni pohtinut, että hyvä vauhtitavoite vois olla 4:15 min/km, joka olisi itselleni varsin reipas vauhti puolimaratonilla. Ekan kilsan jälkeen en kuitenkaan hidastanut, vaan jatkoin roikkumista sen naisen perässä ja ilmeisesti piuhat päässä olivat pitkät, kun kolmaskin kilometri meni alle neljään minsaan. Neljännen kilometrin aikana aloin vähitellen tajuamaan, etten pysy sen naisen perässä ja hidastin vauhtia. Vastatuuliosuus myös auttoi tuossa vauhdin hidastamisessa, kun suoraan edessä ei ollut enää ketään juoksemassa.

Vauhdit alkoivat pyöriä 4:20-4:30 min/km lukemissa ja joitakin juoksijoita tuli ohitseni. Myös yksi nainen, jonka jälkeen putosin neljännelle sijalle. Reitti oli tänä vuonna eri kuin viime vuonna ja tykkäsin etenkin rantapätkästä, jonne oli kerääntynyt aika kivasti väkeä ja ihmiset kannustivat myös terasseilta. Puolen välin aikaan menin yhden miehen ohitse ja hänen kanssaan tuli vähän matkaa juostua yhdessä, hänellä oli myöskin ollut tavoitteena 1,5 tunnin alitus. Tuulisilla pätkillä hän koitti ehdottaa vuorovetoja ja päädyin itse enemmän vetohommiin, kun hänen perässään juostessa vauhti tuntui hiipuvan liikaa.

Vakavaa hommaa.. ja jalkaterät kääntyvät taas ulospäin (kuva Pekka Reittilä)
Neljästoista kilometri oli ensimmäinen kilometri joka meni yli 4:30 min/km -vauhdin ja tämän jälkeen alkoikin tulla paljon hitaampia kilometrejä. Tokalla kierroksella sai juosta lähes koko ajan niin, ettei edessä näkynyt muita juoksijoita. Sain tehdä tosissani töitä, että vauhti pysyisi edes jollain tasolla. Välillä tuntui, ettei oikein löytynyt kunnon puserrusta ja sykkeetkin pääsivät laskemaan alle 170:n. Ensimmäisten kovien kilometrien aiheuttamat hapot tuntuivat kropassa pahana olona ja väsymyksenä, jalat puolestaan tuntuivat ihan hyviltä, mutta tuntui, ettei hengitys- ja verenkieltoelimistö sallinut kovempaa vauhtia.

Keli oli sen verran lämmin, että joka huoltopisteellä otin vesihörpyn ja heitin lopun veden päälleni. Kisan hitain kilometrivauhtini oli 4.52, joka on minuutin hitaampi kuin kovin vauhtini. Eli ei tosiaankaan mikään tasainen vauhti.. Olin jo ajat sitten heittänyt hyvästit uuden ennätyksen juoksemiselle, mutta päätin yrittää motivoida itseäni juoksemaan edes elämäni toiseksi parhaimman puolimaraton ajan. Viimein se maalikin alkoi lähestyä ja kovin kovaa loppukiriä ei oikein urheilukentällä irronnut. Ajaksi tuli 1:32:29, joka on reilun minuutin hitaampi mitä juoksin HCR:llä toukokuussa. Tasaisemmalla vauhdinjaolla tulos olisi voinut olla parempi, ensi kerralla pitää keskittyä siihen, ettei tule hölmöiltyä liikaa ekoilla kilometreillä :D

Kisan tulokset löytyy täältä: http://online4.tulospalvelu.fi/tulokset/fi/2015_vuosaari/
Kisan jälkeen, taisi muuten olla pienin kisanumero, jolla olen koskaan kisannut

2 kommenttia:

  1. Ethän sä paljoa ennätyksestäs jäänyt. Itse juoksin varttimaratonin samassa kisassa ja mun mielestä reitti oli aika haastava (oon yleensä juossut vaan tasaisia kaupunkimaratoneja). En voi (tällaisena amatöörijuoksijana :)) käsittää miten pystyt pinkomaan tuollaista vauhtia. Hieno suoritus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reitti ei tosiaan ollut helpoimmasta päästä ja tuuli tuntui kanssa kovalta, mutta vähän hitaampi aloitus olisi voinut tehdä tuosta juoksusta mukavemman kokemuksen :)

      Treeni on tuottanut tulosta ja en olisi itsekään vielä muutama vuosi sitten uskonut, että pystyisin joskus juoksemaan puolimaratonin lähemmäs 1,5 tuntiin :)

      Poista