maanantai 21. syyskuuta 2015

Kympin juoksua


Tässä jälleen kisaraporttia. Näitä kisoja on nyt aika hyvin joka viikonlopulle osunut ja sama tahti jatkunee Vantaan maratonille saakka, jonka jälkeen onkin sitten tiedossa vähän offseasonia. Mutta nyt itse kisaraporttiin. Tällä kertaa vuorossa oli Espoon rantamaratonin rantakymppi, taisi olla nyt viides kerta, kun kyseisen kisan juoksin. Tapahtuma on ilmainen Aallon opiskelijoille ja alumnille, ja mukana on yleensä paljon vanhoja opiskelukavereita.

Kisapäiväksi oli lupailtu aurinkoa ja aamu valkenikin aurinkoisena, mutta myöhemmin iltapäivällä alkoikin sitten sataa ihan reippaasti ja siinä vaiheessa, kun lähdin fillaroimaan Otaniemeen sade oli vain tihkua, mutta nopeasti se siinä yltyi ja pysähdyinkin vetämään sadetakin päälle. Mitäköhän mun päässä oli liikkunut, kun en sitä heti alkuun laittanut päälle vaan annoin toisen takin ja sen alla olevien vaatteiden kastua :D Myöskään sadesuojaa en aluksi ollut vetänyt repun päälle. No nyt tein nuo korjausliikkeet ja jatkoin matkaa kohti Otaniemeä. Otaniemessä keli oli puolestaan sateeton. Tietty maa oli sielläkin märkä. Kävin hakemassa juoksunumeron ja aloin kuoriutumaan märistä vaatteista. Paljon näkyi tuttuja.

Puoli tuntia ennen starttia lähdin lämmittelemään ja kävin parisen kilsaa juoksemassa. Jalat tuntuivat aika hyviltä, mutta jotenkin oli sellainen fiilis, ettei henkisesti olisi ihan valmis pusertamaan kovaa vauhtia. Vähän alkaa ehkä kisakausi jo painaa. Alkuverran aikana paistoi aurinko. Tämän jälkeen menin vielä käymään kisakeskuksen sisällä juomassa ja vessassa, ja keli oli tänä aikana muuttunut radikaalisti. Vettä tuli ihan kaatamalla. Vähän aikaa odottelin sisällä ja sitten kävin vielä tekemässä lyhyet lämmittelyvedot. Sitten lähtöviivalle ja siinäkin bongailin muutamat tutut ja jotenkin keskityin niin paljon sosiaaliseen puoleen, että startti tuli lopulta vähän yllättäen. Jotenkin mulla meni ihan pasmat sekaisin ja en tiennyt, että pitäisikö oma mittari käynnistää heti vai starttiviivan ylityksen jälkeen. Päädyin sitten laittamaan puolessa välissä, ratkaisu sekin :D

Alku lähti aika reippaasti liikenteeseen, mutta koitin vähän hillitä vauhtia. Toisen kilometrin aikana ihmettelin, että miten kuulen oman puuskutukseni niin selvästi ja sitten tajusin, että kuulokkeista kuulunut musiikkia. Olin musat alkuverran aikana viritellyt korville, starttialueella musa soi sen verran kovaa, etten kuullut omista kuulokkeistani mitään ja siten en huomannut, että se oli lakannut. Starttialueella joku ilmeisesti huitaissut piuhan vähän irti selkäpuolella olevasta kännykästä ja samalla tämä oli pätkäissyt musan. Hetken aikaa pohdin, että alanko vauhdissa säätämään noita musiikkeja ja lopulta päädyin, että matkaa on sen verran paljon, joten kyllä ne kannattaa säätää, muutenhan olisin turhaan kantanut isoa kännykkää tuon juoksun ajan. Kännykässäni on 8-numeroinen pin-koodi, jota oli hieman haastava näpytellä vauhdissa ja pari ekaa kertaa menikin väärin. Viimein sain musan taas kuulumaan kuulokkeista ja olin laittamassa kännykkää takaisin spibelttiin, kunnes huitaisin itse sen kuulokepiuhan siitä irti. Ei muuta kuin sama säätö alusta.. No viimein oli musat taas soimassa ja pääsin keskittymään itse juoksuun.

Jalat tuntuivat juoksussa hyviltä, mutta hengitys oli jälleen kerran se rajoittava tekijä ja jotenkin en saanut ihan viimeistä puserrusvaihdetta päälle. Sykkeetkään eivät kympin juoksuun nähden nousseet kovin korkealle. Joitakin yksittäisiä selkiä tuli ripotellen vastaan. Puolen välin jälkeen osui pari vähän tiukempaa ylämäkeä ja tässä vaiheessa tuli vedettyä koko kisan hitain kilometri (4.22). Koitin keskittyä hyvään hengitykseen, mutta silti se oli aika puuskuttavaa ja sai tehdä tosissaan töitä, ettei vauhti hidastuisi. Tai taisi se hidastuakin, mutta että hidastuminen olisi edes vähäistä. Aika varhaisessa vaiheessa oli selvää, ettei tästä tulisi uutta ennätysaikaa, mutta koitin motivoida itseäni juoksemaan kovan kympin. Mieleen tuli välillä ajatuksia vauhdin hidastamisesta ja mukavammasta juoksuvauhdista, koitin nopeasti sysätä nämä ajatukset syrjään ja korvata ne positiivisimmalla ajatuksilla. Puolen välin tienoilla olin bongannut, että kauempana edessä juoksi yksi nainen. Nopeammat naiset olivat kadonneet näkyvistä jo heti ensi metreillä. Nainen juoksi kuitenkin sen verran kaukana, etten uskonut saavani häntä kiinni.

Juoksun aikana aurinko paistoi koko ajan ja välillä oli jopa melkein liian kuuma vaikka juoksin shortseissa ja hihattomassa. Oikein aloin odottamaan, että pääsisin juoksemaan viimeiset pari kilometriä varjoisalle hiekkatielle. Vauhti oli selkeästi hidastunut alusta, nyt kilometrivauhdit pyörivät 4.10 min/km -lukemissa. Parilla viimeisellä kilometrillä sen edessä juosseen naisen selkä alkoi lähestyä, mutta minulta ei oikein löytynyt paukkuja nopeaan kiinniottamiseen. Maalin lähestyessä saavutin metri metriltä tätä naista ja urheilukentälle tultaessa olin noin 10 metriä hänen perässään ja otin irti kaiken mitä jaloista ja kropasta lähti, jotta pääsisin sen naisen ohi. 10 metriä ennen maalia pääsin hänen rinnalleen, hän huomasi loppukirini, mutta liian myöhässä eikä hän saanut enää vauhtia nostettua tarvittavaa määrää ja taisin yhdellä askeleella voittaa sen naisen. Tuloksia katsellessa olin näköjään startannut sen verran taaempaa, että voitin lopulta hänet parilla sekunnilla, vaikka maaliviiva ylitettiinkin melkein samaan aikaan. Loppuaikani oli 41:45 ja tällä irtosi 5. sija. Naisten kolmen kärki oli juossut alle 40 minuuttiin ja neljäskin oli juossut tasan 40 minuuttia, joten ihan tyytyväinen voi olla tuohon sijoitukseen. Paremmilleen ei harmita hävitä :)

15 sekuntia jäin Midnight runissa juostusta ennätyksestä, eli ei tämä rantakymppi nyt niin radikaalisti huonommin mennyt. Hyvää treeniä oli jälleen tuo kisa! Kisan jälkeen käytiin vielä kaverin kanssa uimastadikalla uimassa, kun se oli viimeistä päivää auki. Iltapäivällä keli oli ihanan aurinkoinen ja oli aika kesäisä fiilis uida ulkona auringonpaisteessa :) 

Tulokset löytyy täältä.

Maalissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti