keskiviikko 6. elokuuta 2014

Amsterdamin maraton ja ensimmäiset treenit Adidasheimon kanssa


Syksyn pääkisani vaihtui Vantaan maratonista Amsterdamin maratoniin, kun pääsin mukaan Adidasheimon prjctAmsterdamiin. Tiedossa on siis mm. yhteistreenejä, jotka kulminoituvat sitten tuohon maratoniin. Amsterdamin maratonin reitti on kohtalaisen tasainen ja keli on lokakuussa viileähkö, eli olosuhteet ovat hyvät nopealle maratonajalle. Maaliskuun alussa juoksin kuumassa Los Angelesissa 3.29 ajan ja tätä aikaa olisi tarkoitus parantaa Amsterdamissa. Tarkempi aikatavoite täsmentyy syksyn mittaan, mutta ainakin 3.25 aikaa lähden tavoittelemaan.

Eilen osallistuin ensimmäistä kertaa Adidasheimon yhteistreeneihin, kesän jälkeiset yhteistreenit alkoivat pari viikkoa sitten, mutta nyt vasta kerkesin ensimmäistä kertaa mukaan. Ohjelmassa meillä oli vauhtikestävyyttä Eläintarhan kentällä. Omat jalat eivät olleet ihan tuoreimmat mahdolliset, kun parina edellisenä päivänä oli tullut poljettua yli 100 kilometrin pyörälenkit. Sunnuntaina kävin polkemassa 120 kilometrin lenkin ja maanantaina tuli töiden jälkeen fillaroitua 102 kilometrin lenkki. Eilen työpäivän päätteeksi koitin epätoivoisesti saada etureisiä juoksukuntoon rullailemalla, en tiedä oliko tuosta apua, mutta ei siitä nyt haittaakaan tuntunut olevan.

Juoksin kotoa Eläintarhan kentälle parin kilsan lämmittelyt, ja kentällä tuli sitten juostua vielä vähän lisää alkuverraa. Alkuverran päätteeksi vedettiin vielä 4 kertaa noin sadan metrin vedot nurmikolla ja sitten olikin aika siirtyä itse vetotreeniin, joka piti sisällään 5 x 1600 metrin vedot kolmen minuutin palautuksin. Olen aikaisemmin juossut 800, 1000 ja 2000 metrin vetoja, mutta 1600 vetoja ei ollut aiemmin tullut vedettyä. Noissa vedoissa lähdin juoksemaan enemmän omien tuntemuksien mukaan sen sijasta, että olisin tuijotellut vauhtia. Koitin pitää vauhdin sellaisena, että sykkeet olivat korkealla ja samalla koitin keskittyä siihen, että hengitän kunnolla enkä vain puuskuttele pinnallisesti. Tuon hengityksen suhteen tuntuu olevan vähän kehitettävää, kun kovissa vauhdeissa alan hengittämään liian tiheään, jolloin saan huonosti keuhkot täytettyä. Vedot menivät suurin piirtein seuraaviin aikoihin 6:30, 6:26, 6:35, 6:40 ja 6:40. Viimeisissä vedoissa huomasi, että jaloissa alkoi painaa ja ne olivat jonkin verran hitaampia kuin kolme ensimmäistä, mutta ihan radikaalisti vauhti ei kuitenkaan hyytynyt. Vedot tuli juosta noin 4 min/km vauhdeilla, hitaammissa vedoissa vauhti oli vähän yli tuon. Loppuun vedettiin vielä vähän kevyttä juoksua nurmikolla ja sain vielä parin kilsan loppuverrat päälle, kun juoksin Eläintarhan kentältä kotiin.

Sykkeet treenin aikana, 5 x 1600 metrin vedot näkyvät aika selkeästi
Kaiken kaikkiaan oli hyvä treeni ja kulki paljon paremmin mitä etukäteen olin ajatellut väsyneistä jaloista saavani irti. Kotona kyllä tunti jaloissa tehneensä jotain :) Viime viikolla juoksin tiistaina 2 x 2 km vedot ja ne tuntuivat paljon rankemmilta kuin eilinen juoksu, vaikka vauhti oli silloin paljon hitaampaa. Sykkeet olivat kuitenkin viikko sitten paljon korkeammat ja keli taisi myös tuntua kuumemmalta mitä eilen.

Vetoa juoksemassa (kuva Joonas Laurila)
Seuraavat päivät olisi tässä tarkoitus vetää vähän kevyemmin, sillä lauantaina on jälleen tiedossa juoksukisaa, kun menen juoksemaan Runner's Twilightin. Olin alun perin ilmoittautunut puolimaratonille, mutta päädyin vaihtamaan sen 10 kilometriin. Matkan puolesta olisin voinut tuon puolikkaan juosta, mutta en usko että mitään huippuaikaa siitä olisin nyt saanut. Puolimaraton olisi myös vaatinut vähän suuremman keventelyn kuin kympin kisa. Juoksu starttaa myös kohtalaisen myöhään, vasta klo 19.45, jolloin on tosin vähän jo viileämpää. Yleensä kuitenkin aamulähdöt toimivat itselläni paljon paremmin kuin iltapäivä- tai iltastartit, mutta saapa tässä nyt vähän vaihtelua. Tavoitteenani olisi juosta ainakin alle 45 minuuttia, mutta voi olla että lämpimän kelin johdosta aika painuu vähän tuon yli.  

 
Kesälomat päättyivät viime viikolla, tällä viikolla on saanut taas totutella istumaan toimiston loisteputkivalaistuksessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti