torstai 2. lokakuuta 2014

Saliohjelmaa

Viime viikolla hyödynsin työpaikkani tarjoamia palveluita ja varasin ajan saliohjelman tekoon. Ohjelma laadittiin kätevästi työpaikkamme kuntosalilla ja ohjelmaan otettiin vain liikkeitä, joita on mahdollista tehdä tuolla salilla. Alkuun ohjelman laatija kyseli omia tavoitteitani ja tavoitteiksi ilmaisin, että haluaisin salitreenin tukevan näitä kestävyyslajeja. Lisäksi hän kyseli nykyisestä salitreenaamisestani ja tekemistäni liikkeistä ja toistomääristä. Tällä erää päädyttiin tekemään saliohjelma ihan vain yksijakoiseksi, kun käyn suurin piirtein vain kerran viikossa salilla maratoniin saakka.

Lyhyen alkuverran jälkeen lähdettiin käymään sitten ohjelmaa lävitse. Normaalin ylätaljan sijasta, ohjaaja laittoi minut tekemään sitä kapealla otteella ja liike alkoikin tuntua aika eri tavalla. Paljon kiinnitettiin huomiota, että tekniikka oli hyvä ja liike hallittu. Eli liikettä ei vain vedetty suorittamalla läpi, vaan oikeasti keskityttiin siihen tekemiseen. Sitten oli vuorossa leuanvedot, joita en tosin vieläkään saa… Aiemmin olin treenannut leuanvetoja leveällä myötäotteella ja nyt kokeiltiin sitten kapealla vastaotteella, ja tuntuihan se aika paljon helpommalta. Leukaa ei vielä tälläkään tavalla tullut vedettyä, mutta ehkäpä talven aikana asia korjaantuu.
Amsterdamin maratonin vahvistuskirje tuli alkuviikosta :)
 Pyysin myös liikettä, joka auttaisi paremman tasapainon saavuttamiseen. Juoksussa on tärkeää, ettei lantio pettäisi kun ollaan yhden jalan varassa. Tätä varten ohjaaja laittoi minut tekemään yhden jalan maastavetoa kahvakuulan kanssa. Kahvakuula otettiin toisen käteen ja otettiin ryhdikäs seisoma-asento ja tästä lähdettiin kallistumaan eteenpäin ja toinen jalka nousi taakse. Nyt tein liikkeen siten, että kahvakuula oli tukijalan puoleisessa kädessä. Haastetta voi tulevaisuudessa lisätä ottamalla kahvakuulan vastakkaiseen käteen. Koko liikkeen ajan oli pidettävä huoli, ettei yläkroppa lähtenyt kiertymään kahvakuulan suuntaan ja yllättävän haastavaa se oli.

Yksi liike oli myös pystysoutu käsipainoilla ja tätä liikettä normaalistikin teen salilla. Ohjaaja laittoi minut tekemään tämän melkein puolet pienemmillä painoilla mitä yleensä teen ja kun tein liikettä, niin hän kyseli, että ovatko painot liian suuret, kun liikkeen teko näyttää niin vaikealta. Liikaa painoa ei tosiaankaan ollut, mutta ilmeisesti selkäni on sen verran jumissa, että se saa liikeradan näyttämään vaivalloiselta. Istumatyö läppärin äärellä ei nyt taida edelleenkään se kaikista paras asia selälle ja ryhdille.

Keskuspuistossa juoksemassa (Kuva: Matti Peltola)
Myös muitakin liikkeitä tehtiin, kuten syväkyykkyä, joka oli kohdallani kaukana syvästä. Lonkankoukistajat ovat niin kireänä kaikesta istumisesta, juoksusta ja pyöräilystä, että kyykky jää siihen 90 asteeseen. Ja kyllä, venyttelen aktiivisesti lonkankoukistajia, mutta kireänä ne pysyvät. Vatsoja tehtiin erilaisia ja niistäkin suurin osa kahvakuulan kanssa. En ole ihan hirveän suuri kahvakuulan fani, mutta näissä liikkeissä se tuntui ihan hyvältä käyttää.

Koin tämän saliohjelman laatimisen varsin hyödylliseki ja sain hyviä uusia virikkeitä salitreenaamiseen tästä ohjelmasta :) Mmyöhemmin voin tarvittaessa varata uuden session, jos haluan muuttaa ohjelman kaksijakoiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti