keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Juoksumattotreeniä hotellin salilla

Jet lag painaa vielä päälle, joten heräilin tänäänkin kohtalaisen aikasin. Rupesin heräilemään siinä puoli kuuden aikaa ja nousin kuudelta sängystä. Eilen heräsin jo viideltä. Yllättävän hyvin sitä on kuitenkin tullut nukuttua verrattua, ehkä tämä johtuu pitkälti viime viikon univeloista. Useimmiten Jenkkeihin matkustettua olen ensimmäisinä öinä alkanut heräilemään kahden tai kolmen aikoihin ja sen jälkeen uni on ollut katkonaista.

Koska tässä aamulla on vielä sopivasti aikaa ennen kuin työkaverini tulevat noutamaan minut hotellilta, niin ajattelin vähän kirjoittaa ensitunnelmia täältä Detroitista. Eilen oli ensimmäisen työpäivä ja aikamoista kiirettä piti ja paljon uusia kasvoja tuli tavattua. Illalla kävin kokeilemassa hotellin salin, joka on kohtalaisen iso. Sieltä löytyy juoksumattoja peräti viisi kappaletta ja lisäksi myös kuntopyöriä ja crosstrainereita. Juoksin alkuun puolituntia juoksumatolla. Tykkään paljon enemmän juosta ulkona kuin matolla, mutta täällä joutuu ainakin pimeään aikaan turvautumaan tuohon mattotreeniin. Jotenkin koen myös juoksumattotreenin vähän tylsähköksi, kun maisemat eivät siinä vaihdu. Tästä syystä koitan vaihdelle nopeutta ja juoksumaton kulmaa usein, jottei juoksu ole vain tasaista junnaamista.

Eilen juoksin alkuun 5 minuuttia alkuverraa noin 10 km/h -vauhdilla ja sitten rupesin vähitellen puolen minuutin tai minuutin välein nostamaan vauhtia aina siihen saakka, kunnes sykkeet nousivat 180:en. Tämän jälkeen pudotin nopeuden takaisin alkuverravauhdiksi ja palauttelin noin 4 minuuttia. Tämä kaikki tuli siis tehtyä ilman juoksumaton kulman nostoa. Kun sykkeet olivat tasautuneet, niin lähden puolen minuutin välein nostamaan juoksumaton kulmaa aina korkeammalle ja tätä jatkoin myöskin siihen saakka, kunnes olin saavuttanut 180-syketason. Vauhti pysyi siis siinä 10 km/h-tahdissa. Loppuun juoksin vielä 5 minuutin loppuverran. Yhteensä tuli juostua tasan 30 minuuttia ja matkaa juostua 5,5 kilometriä, joka ei tietysti vastaa täysin ulkona juostua pituutta, kun en vauhtijuoksun aikana pitänyt sitä yhden prosentin kaltevuuskulmaa, joka oikeaoppisesti pitäisi laittaa, jos halutaan mattojuoksusta vertailukelpoinen ulkona tehtyyn juoksuun. Kaltevuuskulmaa en vauhtijuoksua varten laittanut sen takia, sillä haluan antaa jaloilleni "fiiliksen", että miltä tuntuu juosta kovaa.

Juoksutreenin perään tein hieman lihaskuntoa parilla laitteella ja käsipainoilla. Sekä loppuun vielä vatsoja ja punnerruksia matolla. Hotellin sali on tarjonnaltaan ihan ok, mutta kaipaan vähän monipuolisempaa salia ja olen parhaillaan selvittelemässä, että minne täällä kannattaa liittyä. Todennäköisesti liityn lähistön YMCA:n jäseneksi, sillä heillä on salin ja ohjattujen tuntien lisäksi tarjolla myös kunnon uima-allas.

Loppuun vielä maininta juuri lukemastani kirjasta, tätä voi kyllä hyvin suositella muillekin triathlonista tai kestävyysurheilusta kiinnostuneille. Chris McCormackin "I'm Here to Win"-kirja oli viihdyttävää ja mielenkiintoista lukemista, ja lisäksi se piti sisällään paljon erilaisia vinkkejä treenaamiseen ja kilpailemiseen.


Lukemisen arvoinen kirja

2 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Hyvä blogikirjoitus taas :) Kannattaa kokeilla tehdä juoksumatolla 20min ajan intervalleja, jota ennen 10 min alkuverraa ja jälkeen 10 loppuverraa, yhteensä siis 40min juoksutreeni. Toi 20min on ilmeisesti optimaalisin pituus intervallisetille juostessa. Sen 20min voi sitten jakaa niinkuin itse haluaa, mutta yleensä kuitenkin niin että palautusaika on puolet intervallien ajasta, esim. 3min kovaa, 1,5min palautus, 2min kovaa, 1 min palautus...

    t. Hannu

    VastaaPoista